Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Můj otec v srpnu 2009 daroval synovi z prvního manželství pozemek pod společným domem mých rodičů, kteří se rozvedli 12/2008 a nemají rozdělený majetek. Moje matka zatím v domě bydlí a musí chodit přes tento pozemek a otec na ní podal žalobu, aby mu platila nájemné za pozemek - žaloba zní na bezdůvodné obohacení. Jak se může matka bránit, když nemá z pozemku žádný majetkový prospěch a ještě má na pozemek finanční náklady (údržba) a do domu musí chodit. Otec chce nájemné za dobu od rozvodu do srpna 2009, kdy daroval pozemek synovi.
Já jsem jeho dcera a chci se zeptat, jestli jako potenciální dědic mohu tento dar napadnout ještě za života darujícího. Děkuji moc za odpověď Věra


ODPOVĚĎ:
Každý má právo zcizit (=převést) svůj majetek, takže za života otce nemůžete jeho dar napadnout. V případném dědickém řízení však můžete požadovat o započtení tohoto daru a tím velmi ovlivnit výsledný poměr v dědictví.

Pokud matka bydlí v domě více jak 10 let a po celou dobu chodí po pozemku s vědomím, že pozemek není její, vydržela si tak faktickým chováním věcné břemeno právo stezky či cesty. (započítává se doba vlastnictví otce, tak syna)
Pokud bydlení trvá kratší dobu, může požádat soud o zřízení takového věcného břemene, aby se mohla k domu dostat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.