Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych se zeptat na možnosti – platnost/oprávněnost hlasování. Řekněme, že existuje výkonný výbor, který rozhoduje o určitých organizačních věcech spolku. K rozhodování využívá hlasování jednotlivých členů tohoto výboru. Nyní máme případ, kdy se jedná o věc, ve které je jeden z členů výboru ve střetu zájmu.

Příklad: hlasuje se ve věci kdo bude zajišťovat službu – např. sekání trávy na hřišti, za úplatu – tedy výdělečnou činnost a má o tuto službu zájem rovněž jeden z členů výboru, který má hlas a hlasuje logicky ve svůj prospěch. Dá se považovat takové hlasování za platné, má ten kdo je ve střetu zájmu právo hlasovat, nebo by se měl hlasování zdržet, resp. jeho hlas by neměl být počítán ve výsledku hlasování? Děkuji, Hanuš

ODPOVĚĎ:
Pokud nemáte problematiku střetu zájmů řešenu ve stanovách spolku, kde si samozřejmě můžete vymezit, co se považuje za střet zájmů, a nemáte tam ustanovení, které by tuto situaci za střet zájmů považovalo, pak je hlasování platné i za situace, kdy tento člen hlasuje ve svůj prospěch. Jakožto spolek nespadáte pod zákon o střetu zájmů č. 159/2006 Sb. , který vymezuje hned v počátečních ustanoveních, které subjekty a za jakých podmínek tomuto zákonu podléhají. Z pohledu právní úpravy tedy není nutné, aby se tento člen výboru hlasování zdržel.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.