Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

7.9.2015 jsem uzavřela smlouvu o dílo podle občanského zákoníku na kompletní rekonstrukci koupelny a kuchyně v mém rodinném domě. Veškeré práce měly být hotové nejpozději 31. 10. 2015. Nedílnou součástí smlouvy je položkový rozpočet zhotovitele. Ve smlouvě je nastaveno, že závazek zhotovitele je splněn předáním dokončeného předmětu díla objednateli.

O předání sepíší smluvní strany zápis, v němž objednatel zejména prohlásí, že předmět díla přejímá. V případě nedodržení termínu byl zhotovitel povinen zažádat o termín náhradní, jako písemnou přílohu této smlouvy. Objednatel dále není povinen převzít předmět díla, vykazuje-li byť jedinou vadu nebo nedodělek. Vlastnické právo ke zhotovované věci a nebezpečí škody přechází na objednatele okamžikem splnění závazku zhotovitele provést dílo. Záruka na dílo je 3 roky a v případě, že zhotovitel nedodrží termín, uhradí objednateli smluvní pokutu za každý den prodlení 0,1% z celkové hodnoty nedodaného zboží nebo nedodělku. Zhotovitel k dnešnímu dni zatím nic oficiálně nepředal, o prodloužení termínu písemně nepožádal. Chybí mu pouze osadit 4 obložkové dveře a zalištovat podlahu a zalištovat několik drobností na kuchyňské lince. Jinak je vše s velkým zpožděním hotové. Já mu dlužím ještě 10% ceny, kterou mám ale zaplatit až po předání díla. Jinak jsem vše hradila přesně v souladu se smlouvou. Dne 7. 4. 2015 jsem ho proto naposled písemně vyzvala k dokončení a předání zakázky ve lhůtě 10 pracovních dnů. Tuto výzvu si na poště převzal, slíbil, že zavolá, ale opět nekomunikuje. Lhůta vyprší tento pátek.
1. Mohu odstoupit od smlouvy, dveře si objednat sama jinde?
2. Mohu po něm požadovat 0,1% z celkové částky položkového rozpočtu, protože v souladu se smlouvou (písemně) mi dosud nepředal vůbec nic?
3. Jak mám postupovat, když přestane úplně komunikovat? Mám za to, že zakázku dokončit nechce, protože si vše špatně spočítal a prodražuje se mu.
Mockrát děkuji za odpověď, Miroslava

ODPOVĚĎ:
V tomto případě je nutné postupovat podle ustanovení občanského zákoníku o vadách věci. Ty dělíme na podstatné a nepodstatné. Ve Všem případě se jedná o nepodstatné vady a máte tedy možnost volit mezi dvěma nároky, a to buď nárokem na odstranění vady, tedy aby dílo dokončil dle smlouvy nebo požadovat slevu z ceny. Měla byste si tedy mezi těmito nároky zvolit a v tomto duchu mu zaslat výzvu s přesným popisem toho, co chybí. Pokud jste ho vyzvala již dopisem se stanovením lhůty a on na něj nereaguje, pak máte právo od smlouvy odstoupit, opět doporučeným dopisem a pak máte právo požadovat smluvní pokutu dle smluvních ujednání. Pokud přestane úplně komunikovat, postup je následující: Zaslala jste mu výzvu k dokončení díla - nereaguje, zaslala jste mu odstoupení od smlouvy, kde mimo jiné uplatníte i smluvní pokutu- nereaguje, nedoplácejte mu 10% ceny díla. Pokud těchto 10% činí méně, než by činila smluvní pokuta, můžete samozřejmě smluvní pokutu zažalovat, pokud těch 10% činí více, nevyvíjela bych už žádnou aktivitu, dokud se on neozve. Do tří let se stane nárok promlčený a on nebude mít na těch 10% nárok, ani kdyby to chtěl řešit soudně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.