Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Strany: já-dodavatel vs. projektant. Potřeboval bych poradit správnou formu odstoupení od smlouvy, zrušení plné moci k vyřizování úkonů spojených s inženýringem a zda (jak) odpovědět e-mailem na jeho vznesený nárok na další peníze.

Situace: Z celkové ceny projektu 115.000 Kč jsem na zálohách zaplatil 80.000 Kč bankovními převody, projekt je částečně hotový ale nebyly realizovány položky viz níže uvedené v nabídce, která slouží i jako smlouva. Architekt pracuje daleko pomaleji než slibuje a poslední dobou komunikuje velice neochotně, tak jsem mu navrhl ukončení spolupráce, ale on vznáší nárok na dalších 30.000 Kč, na které dle mého mínění nárok nemá. (Mohu případně požadovat vrácení části zaplacených záloh? ). Na zaplacené zálohy mi zatím nevystavil žádný doklad. To co nebylo dodáno po něm nepožaduji, protože jsme se rozhodli projekt přepracovat a vše bude muset udělat znovu a to co dodal nakonec nepoužijeme s výjimkou rozdělení pozemku, které bylo součástí zakázky a už proběhlo (cena za dělení 10.000 Kč). Děkuji, Karel.

Z předmětu nabídky zatím nedodáno (zatím nezpracováno) :
- Energetický posudek a projektovou dokumentaci v rozsahu potřebném pro prokázání splnění stanovených požadavků Programem NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM (2015).
- Požární zpráva
- statika
- Inženýring k rodinnému domu (nějaké kroky podnikal, ale zatím nemáme podanou ani žádost o stavební povolení)
- plyn (v domu nebude v nabídce byl)
- projekt topení zpracován tak povrchně, že podle něj stavební firma nedokáže zpracovat ani cenovou nabídku
- Projektová dokumentace pro společný územní souhlas a ohlášení stavb y v 4ti výtiscích (poslal mi pouze jeden výtisk)
(to co nebylo dodáno po něm nepožaduji, protože pro přepracovaný projekt se vše bude muset udělat znovu)

ODPOVĚĎ:
Bez znění smlouvy se nemohu ani k ničemu vyjádřit.
Obecně platí, že smluvní strana může odstoupit od smlouvy jen pokud tak stanoví smlouva, nebo zákon (ten tak stanoví zejména v případě, že se některá ze stran dostane do prodlení).
Z Vašeho dotazu však nevyplývá z jakého důvodu chcete od smlouvy odstoupit.
I kdyby k odstoupení došlo, mohl by zřejmě projektantovi vzniknout nárok na alespoň částečné plnění, a to z důvodu, že již provedl část díla (na základě bezdůvodného obohacení).
Lze doporučit, aby odstoupení od smlouvy i odvolání uděleného zmocnění bylo učiněno písemně. Pokud jste již účastníkem nějakého správního řízení, je vhodné o změně zástupce informovat též příslušný správní orgán.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.