Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Máme problém s jedním známým, který nám slíbil, že nám udělá střechu. Podepsali jsme s ním smlouvu o díle, ale bohužel na ní nemáme datum do kdy bude střecha hotová. Zaplatili jsme mu zálohové faktury na materiál v celkové hodnotě 270.000 Kč v roce 2008. Dodnes jsme ale materiál neviděli a střechu máme zakrytou z jedné části paropropustnou folií a z druhé obyčejnou plachtou, kterou nám ještě navíc při silných deštích prší na půdu. Neustále jsme ho urgovali telefonáty, které nám poté přestal úplně brát a komunikuje s námi pouze přes SMS zprávy.

Nakonec jsme mu poslali písemnou výzvu ve které je napsáno, aby nám dodal materiál, který jsme si zaplatili a to do 9.7.2010 a pokud tak neučiní, tak odstoupíme od smlouvy. Po obdržení této výzvy nám napsal, že pokud bychom odstoupili od smlouvy tak mu musíme doplatit k zálohovým fakturám ještě 11% DPH. Má na to právo? A jak se máme bránit my? Co kdyby přišla velká bouřka a folie by nám nevydržela, musí nám uhradit vzniklou škodu? Na tento dům máme hypotéku. Děkuji za Vaší radu. S pozdravem Viktorie


ODPOVĚĎ:
Dle občanského zákoníku, § 642 odst. 2, máte právo od smlouvy odstoupit v případě, že je zřejmé, že dílo nebude včas hotovo, a jestliže zhotovitel neučiní nápravu ani v poskytnuté přiměřené lhůtě.  

Pokud jste neurčili dobu splnění, není to na škodu, platí lhůta přiměřená. Ta již, ve Vašem případě uplynula. Písemně tedy odstupte od smlouvy. Odstoupení bude účinné doručením druhé straně. Poté máte nárok na vrácení peněz (nikoli materiálu), které jste poskytli. Smlouva se totiž odstoupením ruší, a strany jsou povinny si vrátit vše co si poskytly. Pokud se stane jakákoli škoda z důvodu neopravené střechy, zhotovitel za ni zodpovídá, neboť se zavázal ji opravit, což neučinil.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.