Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Kamarád mého manžela mi přestavoval můj byt 1+kk a ústní dohoda, kterou mi potvrdil emailem zněla na 47.000-55000 Kč. Po půl roce práci dodělal a to díky tomu, že jsem mu neustále volala, kdy přijede práci dodělat a zdělil mi, že to bude stát o něco víc a poslal emailem vyúčtování, které bylo na 89.892 Kč. Když jsem mu řekla, že s tím nesouhlasím, vypsal mi všechny slevy které mi poskytl. Za práci si napočítal 46.730 Kč přestože jsem mu já vypsala vše co neudělal, jak jsem chtěla i to, že linař musel po něm předělat podlahu. Žádný papír na vykonanou práci onoho kamaráda bohužel nemám, vše bylo jen ústně. 20.000 Kč z požadovaného doplatku jsem už zaplatila a teď chce zbytek. Chtěla jsem se Vás zeptat jestli si může jen tak navýšit částku o tolik procent a jestli mu mám zbytek peněz doplatit. Velmi děkuji, Libuše.


ODPOVĚĎ:
Nelze-li cenu při uzavření smlouvy sjednat pevnou částkou, musí se určit alespoň odhadem. To se ve Vašem případě stalo, a částku máte potvrzenou emailem. Zjistí-li zhotovitel dodatečně, že bude třeba cenu určenou odhadem podstatně překročit, je povinen na to objednatele bez prodlení písemně upozornit a oznámit mu nově určenou cenu -  jinak nemá právo na zaplacení rozdílu v ceně.
Vy jste oprávněna po oznámení nově určené ceny od smlouvy odstoupit. Odstoupíte-li od smlouvy, jste povinna zaplatit zhotoviteli částku připadající na provedenou práci a vzniklé náklady podle původně určené ceny, jen pokud máte z částečného plnění smlouvy majetkový prospěch.
Neodstoupíte-li však bez zbytečného odkladu, jste povinna zaplatit za poskytnutou službu nově určenou vyšší cenu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.