Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Podobný dotaz jsem si u vás přečetl. Ale chci se zeptat, zda nájemní smlouva platí i když za pronajímatele ji podepsal syn bez doložené plné moci. Oba mají stejné jméno, takže jsem na to přišel skoro až po roce. Také nedoložili některé dokumenty, spojené se smlouvou, i když slíbili jejich doložení (výpis z katastru, atp.). Pokud vznikla nějaká škoda,  je možné požadovat náhradu po osobě, která smlouvu podepsala? Děkuji, Roland


ODPOVĚĎ:
Pro úkon, pro který zákon stanoví písemnou formu, je potřeba i písemná plná moc. V tomto případě je tedy smlouva neplatná. Druhé pravidlo ale stanoví, že nevyplývá-li z právního úkonu, že někdo jedná za někoho jiného, platí, že jedná vlastním jménem. Pokud tedy není výslovně stanoveno, že se jedná o otce, mohl jste smlouvu platně podepsat se synem (pokud i on je vlastník bytu).
Pro Vás ale celkově vyplývá, že i když není smlouva platná, musíte platit nájem, protože byt užíváte. Pokud by Vám z tohoto jednání vznikla škoda, je syn jednoznačně odpovědný za škodu, kterou Vám případně způsobil.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.