Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Syn během vyučování na Základní škole rozbil skleněnou výplň dveří. Škodu jsem uhradil a požadoval jsem plnění od pojišťovny Allianz, se kterou mám uzavřené pojištění domácnosti s připojištěním odpovědnosti za škody způsobené členy domácnosti. Pojišťovna mi plnění odmítla s odvoláním na § 422 odst.2 Občanského zákoníku s tím, že po dobu vyučování nese za nezletilé dítě odpovědnost škola a ne rodiče.

Škola toto odmítla s tím, že právo na náhradu škody ji nezaniká.
Je jednala pojišťovna správně nebo má pravdu škola? Kdo má škodu uhradit? Radek

ODPOVĚĎ:
Vy jste odpovědný za škodu, který Vaše dítě způsobí, protože jste povinen nad ním vykonávat náležitý dohled. V době povinné školní docházky škola přebírá tuto odpovědnost. Jinými slovy, příslušný pedagog měl nad Vaším synem vykonávat dohled, a tento dohled zanedbal.
Škola se může své odpovědnosti zprostit, pokud prokáže, že dohled nezanedbala. Škola by měla být proti takovéto škodě sama pojištěna. V každém případě nejste povinen tuto škodu platit a můžete se domáhat vrácení částky z titulu bezdůvodného obohacení školy.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.