Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj syn před deseti lety zapálil stoh slámy. Pojišťovna to zaplatila majiteli. Mě přišel papír, že musím zaplatit 50 000Kč pojišťovně. Splácela jsem to nepravidelně. Ještě mi zbývá zaplatit asi 30.000 Kč. Nevím, co mám dělat, jelikož syn je plnoletý a od té doby uplynulo 10 let. Prosím poraďte mi, nechci se dostat do problémů. Děkuji, Marie


ODPOVĚĎ:
Náhrada škody, za kterou odpovídáte, byla způsobena úmyslně – promlčí se tedy až po 10 letech od doby, kdy škoda vznikla. V tuto chvíli si tedy dobře zjistěte, kdy byla škoda způsobena. Je také třeba brát v úvahu způsob počítání lhůt dle občanského zákoníku:
Konec lhůty určené podle týdnů, měsíců nebo let připadá na den, který se pojmenováním nebo číslem shoduje se dnem, na který připadá událost, od níž lhůta počíná. Není-li takový den v posledním měsíci, připadne konec lhůty na jeho poslední den. Připadne-li poslední den lhůty na sobotu, neděli nebo svátek, je posledním dnem lhůty nejblíže následující pracovní den.
Pokud jste tehdy nepodepsala žádné uznání dluhu nebo jiné smluvní ujednání s pojišťovnou, a uplynula již lhůta 10 let od dané události, nemusíte již nic platit.
Pokud tomu tak není, měla byste stále ještě za syna platit. Vzhledem k tomu, že byl Váš syn v době způsobení této škody nezletilý, nesete i Vy určitou míru spoluzodpovědnosti za tuto jeho škodu, neboť jste byla jeho zákonnou zástupkyní. Jak velkou spoluzodpovědnost máte, nemohu říci, neboť to záleží na věku Vašeho syna v době způsobení škody (tedy jak dalece mohl posoudit své jednání a následky, a tedy jak dalece jste byla povinna na něj dohlížet). Váš syn by se však měl na této náhradou také jistou měrou podílet (spíš to ale záleží na jeho dobré vůli, je to právně těžko vynutitelné).
Obecně dokud neuplyne 10 letá promlčecí doba, raději pokračujte ve splátkách.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.