Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V průběhu měsíce prosince jsem (v rámci své podnikatelské činnosti) odklízel sníh z několika střech a následně mě kontaktoval muž, kterému jsem prý poškodil vůz. Já se necítím být za škodu odpovědný ale i přes to stale tvrdí že jsem viník já. Dle mého názoru je možné že škoda mohla vzniknout i někde jinde a nyní se snaží hojit na mě. Jeho vůz parkuje u jiného domu než jsme sníh shazovali a ještě u lešení které znemožnio přímý pad sněhu na vůz.

Při odklízení jsme měli dole člověka který hlídal a odháněl kolemjdoucí a ten si ničeho podobného také nevšiml. Sníh jsme shazovaly z okraje domu a díky tomu jsem dával pozor kam sníh hážu a směroval jsem ho pouze na chodník. Jsem pojištěn, ovšem na pojištovně mi řekli, že pokud budu žádat o uhrazení škod tak se tím i stavím do role kdy jsem škodu způsobil.
Mluvil jsme s poškozenou a pravděpodobně podá žalobu. U podání vysvětlení jsem zatím nebyl. Každopádně tvrdí, že má svědky, kteří viděli, že sníh padal i na auta. Já a můj spolupracovník ani druhý spolupracovník nic podobného neviděl. Jak je nejrozumější postupovat dále? Děkuji, Stanislav


ODPOVĚĎ:
Viníka se najít nepodaří – a to zřejmě ani Policii. Poškozený policii kontaktovat může a vyšetřování bude probíhat, budete předvolán k podání vysvětlení – nic nedoznávejte, nespekulujte, nepřipouštějte žádnou možnost, přidejte svědectví vašeho spolupracovníka. Poškozený se bude snažit najít viníka za každou cenu. Když přes policii cesta nepovede, tak na Vás podá žalobu a bude muset předložit nevyvratitelné důkazy – a ty nemá.
Vinu neuznávejte, na žádné dohody s poškozeným nepřistupujte a pojišťovnu kontaktujte jedině v případě, že by se nepochybně prokázalo, že jste škodu způsobil (o čemž si dovoluji pochybovat).
Všechno je tvrzení proti tvrzení. Nedá se říci, která tvrzení by soud přijal za věrohodná a stejně tak se nedá říci, zda poškozená strana nefabuluje a svědky opravdu má (a nejsou to zmanipulovaná svědectví členů rodiny). Pokud jste přesvědčen, že jste nepochybil a škodu nezpůsobil a máte na svá tvrzení věrohodné svědky, tak je možné "risknout" žalobu a soudní řízení.
Poškozená strana bude muset prokázat, že škoda byla způsobena pádem sněhu ze střechy – to znamená kromě svědků, mít i např. ze servisu odborné prohlášení, že se jedná o poškození auta v důsledku pádu sněhu ze střechy domu. Navíc, jste pojištěn, takže i při vší smůle neponesete celou odpovědnost za škodu – a i proto bych poškozenou nechala žalobu podat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.