Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2019 nám zákazník přivezl na opravu vozidlo Dodge Ram. Podepsal nám zakázkový list na opravu, kde nám podepsal, že je seznámen s tím, že vozidlo bude zaparkováno na veřejně přístupném ploše a nezodpovídáme za jeho odcizení, poškození, atd. Asi vím, že tohle na to nemá asi vliv.

Nicméně vozidlo mělo vadnou elektroinstalaci a samovolně se odemykalo, na což nás majitel ani neupozornil. Došlo tak v areálu ke krádeži protože vozidlo bylo odemčené, nebylo nijak poškozené, že by tam někdo vniknul násilím a z vozidla bylo odcizeno autoradio a subvoofer. Což jsme zjistili, až jsme chtěli s vozidlem najet na dílnu a přistoupit k jeho opravě. Byla zavolána i policie, bohužel ale případ odložili a pachatele nevypátrali, pojišťovna také náhradu škody odmítla. Majitel tak požaduje uhradit odcizené věci po nás. My jsme mu je ale neukradli a tak odmítáme za jeho odcizené věci platit. Ani nevíme zda tam věci opravdu byli, to tvrdil ona neprokázal to ani žádným dokladem o koupi. Vozidlo se nakonec neopravovalo, protože nebyla závada na převodovce ale v té elektroinstalaci. Mohlo tak k odcizení dojít kdekoliv jinde, kde by vozidlo nechal odstavené. Vozidlo nám na opravu nechal dobrovolně a byl seznámen s tím, že za tohle nezodpovídáme. I když asi máme odpovědnost za věci převzaté, ale zase odpovídáme pouze do výše naší podnikatelské činnosti. Je to tak? Nevím, nikdy jsme tohle nemuseli řešit a tak nevím jak se k tomu postavit a jak se s majitelem domluvit. Jsme povinni tedy odcizené věci uhradit?  

 

ODPOVĚĎ:

Občanský zákoník k tomuto stanovuje:
Každý, kdo od jiného převzal věc, která má být předmětem jeho závazku, nahradí její poškození, ztrátu nebo zničení, neprokáže-li, že by ke škodě došlo i jinak.
Tato odpovědnost je objektivní, tzn. že jako autoservis odpovídáte za škodu na vozidle (i za samotné odcizení vozidla) bez ohledu na to, zda tato škoda byla způsobena Vámi (např. Zaměstnancem) či jinou osobou. Také není podstatné, zda k této škodě došlo při samotné opravě nebo skladování vozu.
Této odpovědnosti se nemůžete zbavit prohlášením – např. uvedením do zakázkového listu, že vozidlo bude takto skladováno.
U věcí, které se měly nacházet ve vozidle, se postupuje dle ustanovení občanského zákoníku, jež uvádí:
Je-li s provozováním nějaké činnosti zpravidla spojeno odkládání věcí a byla-li věc odložena na místě k tomu určeném nebo na místě, kam se takové věci obvykle ukládají, nahradí provozovatel poškození, ztrátu nebo zničení věci tomu, kdo ji odložil, popřípadě vlastníku věci. Stejně nahradí škodu provozovatel hlídaných garáží nebo zařízení podobného druhu, jedná-li se o dopravní prostředky v nich umístěné a o jejich příslušenství.
Ve Vašem případě by nejprve muselo být prokázáno, že věci ve vozidle byly, samotné tvrzení není dostačující. Pokud tam tyto věci byly a jedná se o příslušenství vozu (tj. věci běžně užívané spolu s vozidlem), odpovědnost za jejich ztrátu je na místě.
Škoda se primárně nahrazuje uvedením v předešlý stav, pokud to fakticky není možné či zákazník o to požádá, hradí se v penězích. Odpovídáte za celou škodu, nikoliv pouze do výše Vaší podnikatelské činnosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.