Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Má význam dávat k soudu odmítnutí zaplacení smluvní pokuty ve výši 1 500, - Kč. Jde o princip, již jsem 3X žádala o zaplacení. Plátce z toho má srandu, odmítá zaplatit a chce vidět tu srandu u soudu. Pokuta je oprávněná, takže soud vyhraji. Však mé náklady soudu budou vyšší než sml. pokuta. Mám za to, že tyto náklady by měl soud dát k platbě té osobě. Jak potom tyto další náklady budou opět vymáhat. Mám do toho jít? Děkuji, Svatava

ODPOVĚĎ:
Pokud bude žaloba úspěšná, soud ukládá dlužníkovi povinnost všechny náklady spojené s žalobou žalobci nahradit. Při dluhu v částce 1.500,-Kč budete hradit soudní poplatek ve výši 1.000,-Kč, pokud byste podávala návrh na elektronický platební rozkaz, k čemuž potřebujete mít elektronický podpis, pak hradíte soudní poplatek 400 Kč. V těchto věcech mnohdy ani k soudnímu řízení nedojde, protože soud rozhoduje pouze podle doložených důkazů bez soudního jednání.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.