Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Do rodinného domu mého otce dodávala plyn firma Innogy. Když otec zemřel, nechala jsem energie přepsat na své jméno, ale firma Innogy tento přepis neuskutečnila a v prosinci 2016 přerušila dodávky plynu. Vlivem tohoto zásahu došlo v zimě k promrzání objektu, čímž popraskaly vodovodní trubky, topná tělesa, plynový kotel, voda z prasklého topení poškodila podlahu aj.

Téměř po roce (listopad 2017) firma Innogy svou vinu dopisem uznala a dále poslala odhadce škody ze znaleckého ústavu, který uskutečnil odhad škody v částce cca 180.000 Kč, v časové ceně (po amortizaci) je pak škoda vyčíslena na cca 80.000 Kč. Zatím jsem na místě události měla instalatéra, který tvrdí, že pouze za jeho topenářské a instalatérské není možné se do odhadní částky vejít. Firma Innogy je ale ochotna mi proplatit pouze zmíněných 80.000 Kč. Můj dotaz tedy zní, zda je firma po uznané způsobené škodě povinna zaplatit pouze odhadní cenu způsobené škody s ohledem na stáří zařízení (časovou cenu 80.000 Kč), či musí zaplatit faktury za veškeré opravy a nákupy, které musejí být v rámci opětovné funkčnosti objektu uskutečněny.

ODPOVĚĎ:
Toto je otázka znaleckého posouzení. Pokud si uvedená společnost nechala vypracovat svůj znalecký posudek, lze se domnívat, že tento může být vypracován ve prospěch této společnosti. Nejtransparentnější řešení by bylo, kdybyste si situaci nechali posoudit nezávislým znalcem, jejichž seznam najdete na www.justice.cz, a jeho posudek pro případ soudního sporu použili jako protiargument. Fakticky je viník povinen uhradit všechny faktury, ale bude jistě rozporovat nutnost a cenu všech prací, proto byste se měli obrátit na nezávislého znalce a nechat si výši škody ocenit odborně.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Znalecký posudek na škodu způsobenou zamrznutím a popraskáním topení (trubky, radiátory) z důvodu odpojení plynu dodavatelem energie
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.