Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj studující 18-ti letý syn měl autonehodu, kterou zavinil - nedal přednost při odbočování vlevo z hlavní silnice protijedoucímu vozidlu, k čemuž se přiznal, ovšem protijedoucí vozidlo, jak uvedl on i svědek jelo zřejmě rychleji přes horizont než byla povolená rychlost. Syn je nyní trestně stíhán za zavinění nehody s poškozením na zdraví.

Řidič protijedoucího vozidla - 2. měsíc je v pracovní neschopnosti. Policie syna poslala na probační úřad, kde mu měli sdělit další postup. Zde ho vyzvali, aby se s poškozeným řidičem dále pokoušel spojit (dříve ho již kontaktoval, ale nebral telefon), za účelem dohody o vyrovnání. Kontakt se nakonec podařil, syn za pánem dojel s omluvou a řidič mu řekl, že by si představoval 40.000 Kč, neboť prý měl rozjednánu zakázku jako zedník, kdy si měl tyto peníze vydělat (ovšem smluvně na papíře nic neměl). Syn mu odpověděl, že je to pro něj jakožto studenta nemajíce žádný příjem hodně peněz a že si myslel méně a že by stejně viděl vzhledem ke svým ne-příjmům splátkový kalendář. Filnálně nic nedohodli. Chci se proto zeptat, z jaké výše by měl řidič chtít něco jako "bolestné" po synovi vyžadovat a měl by mít svou částku nějak podloženou? Jistě přijde o výdělek, kdy je na neschopence - ale tato mu bude vyplacena z povinného ručení syna? Co se stane, pokud se se synem na částce nedohodnou? To si pán může říci o jakoukoli částku, aby došlo k dohodě, přestože se přiznal, že jel také nepřiměřenou rychlostí - ovšem to říkal jen on, policie o tom nikdy zprávu nepodala. Můžeme se na policii dotázat, zda tomu tak bylo? Kdo by měl určit přiměřenou částku k "vyrovnání", je-li vůbec nějaká, když si platíme povinné ručení? Dojde při nedohodě k soudu? Co tam očekávat? Děkuji, Marika

ODPOVĚĎ:
Pokud došlo při nehodě k ublížení na zdraví, bude věc pravděpodobně projednávána jako trestný čin. Pokud by došlo k dohodě, mohlo by být trestní stíhání podmíněně zastaveno a syn by neměl záznam v rejstříku trestů. Přiměřenost odškodnění je složitá otázka. Poškozený má nárok na bolestné, ztížení společenského uplatnění, náhradu na ztrátu na výdělku i nemajetkovou újmu.   Nemajetková újma je spíše otázkou civilního řízení, ale bolestné a ztížení společenského uplatnění je nárok, který lze uplatnit v trestním řízení a měl by být podložen znaleckým posudkem. Doporučuji veškerou komunikaci s poškozeným vést písemně, abyste měli podloženo, že jste se snažili domluvit. Není výjimkou, že se poškození občas snaží na tom, co se jim stalo "vydělat" a jejich nároky jsou nepřiměřené. Zde je na místě, abyste měli podloženo, proč případně dohoda nebyla uzavřena, aby bylo zřejmé, jaku částku nabízíte a jakou částku požaduje poškozený. Doporučuji obrátit se na advokáta - seznam www.advokatikomora.cz, abyste skutečně nic nezanedbali. Záznam v rejstříku trestů není dobré mít i z hlediska případného zaměstnání. Syn má právo nahlédnout do spisu, který ohledně skutku Policie vede, ze spisu by mělo vyplývat vše, co bude zohledněno v soudním řízení.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Přiměřené odškodnění za dopravní nehodu s ublížením na zdraví
  • Náhrada škody na zdraví - ublížení při dopravní nehodě
  • Vymáhání bolestné a ztížení společenského uplatnění v trestním řízení
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.