Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Na pozvání u příbuzných mě napadl v kuchyni jejich pes a bez varování mě kousl do obličeje v oblasti rtů, nebyl ničím vyprovokován. Lékař hodnotil horní a spodní ret - střední části retní červeně a kůže nad horní hranicí červeně s klínovitým defektem v pravé části cca 3 cm. Traumatická amputace jiných částí hlavy - operace na klinice plastické chirurgie Královské Vinohrady Praha.

Mám trvalé následky. Majitel psa není pojištěn, nekomunikuje, odmítá uhradit škodu na zdraví. Prý to byla nešťastná náhoda. Jaké tedy mám nároky, o co a kde žádat (ztráta výdělku? snížení společenského uplatnění?). Jaký je postup při odškodnění a na jakých tiskopisech. Částečné odškodnění se mi dostalo z mé vlastní úrazové pojistky. Děkuji, Mirek

ODPOVĚĎ:
Neboť jste bezesporu utrpěl škodu na zdraví, jste oprávněn se po majiteli psa s odkazem na § 415 a § 420 Občanského zákoníku domáhat:

1/ Odškodnění bolesti (bolestné) a ztížení společenského uplatnění:
V tomto případě je klíčovým ustanovením § 444/1 \Občanského zákoníku, a to ve spojení s vyhláškou č. 440/2001 Sb. V první řadě je nezbytné nechat si Vaším ošetřujícím lékařem vyhotovit lékařský posudek dle § 8 vyhlášky č. 440/2001 Sb., v němž přiřadí lékař Vámi utrpěným zraněním bodové ohodnocení (v současné době se 1 bod rovná 120,- Kč).

2/ Náhrady za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti:
Dle § 446 Občanského zákoníku činí náhrada za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti poškozeného rozdíl mezi jeho průměrným výdělkem před poškozením zdraví a jemu vyplaceným nemocenským.

3/ Náhrady za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti:
Dle § 447/1 Občanského zákoníku činí náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti (nebo při invaliditě) rozdíl mezi průměrným výdělkem poškozeného před poškozením zdraví a výdělkem dosahovaným po poškození zdraví (se samozřejmým připočtením případného invalidního důchodu).

4/ Účelně vynaložených nákladů léčení:
Při škodě na zdraví se rovněž hradí účelně vynaložené náklady spojené s léčením, přičemž mají být proplaceny tomu, kdo je vynaložil (§ 449/1 a 3 Občanského zákoníku), v tomto kontextu se může jednat např. o náklady na pohonné hmoty, pokud jste musel v průběhu léčení za lékařem dojíždět, uhrazené regulační poplatky, náklady za léky či rehabilitace apod.

Obecně platí, že ztráta na výdělku, k níž došlo při škodě na zdraví, se hradí peněžitým důchodem; přitom se vychází z průměrného výdělku poškozeného, kterého před poškozením zdraví dosahoval (§ 445 Občanského zákoníku). Budoucí nároky dle bodů ad 2/, 3/ a 4/ je možné odškodnit jednorázově na základě písemné dohody mezi poškozeným a škůdcem o jejich úplném a konečném vypořádání (§ 449a Občanského zákoníku).

Mírně nad rámec Vašeho dotazu podotýkám, že případné plnění z Vaší úrazové pojistky nemá na odpovědnost škůdce žádný vliv.

Nebude-li dohoda o smírném odškodnění možná, nezbývá Vám, než se obrátit se svým nárokem na soud. V tomto případě bude nezbytné podat žalobu na náhradu škody na zdraví, v jejímž rámci vylíčíte všechny rozhodné skutečnosti, přiložíte maximum důkazů (zejména tedy lékařský posudek a další relevantní části Vaší zdravotnické dokumentace, kopie již proběhlé komunikace se škůdcem, navrhnete provedení svědecké výpovědi toho, kdo má o celé věci povědomí) a budete se domáhat vydání platebního rozkazu/rozsudku, kterým soud uloží škůdci povinnost k úhradě Vámi nárokovaných částek (jejichž důvod a výši je samozřejmě také nutné doložit). Pro přípravu žaloby Vám v každém případě doporučuji kontaktovat advokáta, vyhledávač advokátů dle lokality a zaměření zde:
http://www.advokatikomora.cz

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.