Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dobrý den, soused si postavil velmi úzká vrata pro vstup na svůj pozemek, chtěl si postavit bazén, proto jsem mu umožnila vstup na jeho pozemek přes můj zatravněný oplocený pozemek. Soused si už díru na bazén vyhloubil, ale srovnal mi svými stroji na pozemku bez mého vědomí trávu se zemí a navezl i velké hromady hlíny. Teď odmítá si hlínu odstěhovat a pozemek uvést do původního stavu do té doby, než si prý dostaví bazén (což může trvat měsíce), a vyhrožuje, že si může vynutit vstup přes můj pozemek na úřadech a že můj pozemek ještě potřebuje, aby přes něj mohly projíždět další vozy s materiálem, cisterny atd. Co mohu dělat? Jaká je nezbytně nutná doba pro vstup na pozemek? Prosím pomozte, moc děkuji, Helena


ODPOVĚĎ:
Dle občanského zákoníku jsou vlastníci sousedících pozemků povinni umožnit na nezbytnou dobu a v nezbytné míře vstup na své pozemky, pokud to nezbytně vyžaduje údržba a obhospodařování sousedících pozemků a staveb. Vznikne-li tím škoda na pozemku nebo na stavbě, je ten, kdo škodu způsobil, povinen ji nahradit; této odpovědnosti se nemůže zprostit.

Ve Vašem případě je zřejmé, že musíte umožnit sousedovi dostavět si bazén. Ten je však povinen tak učinit co nejrychleji, aby Vás tím obtěžoval co nejméně. Pokud Vám na pozemku tím vzniknou jakékoliv škody, soused je musí nahradit, přičemž se své odpovědnosti nemůže nijak zprostit.
Pokud by byl soused nečinný, můžete se obrátit s žalobou na soud. (Avšak soudní řízení může trvat roky.)

Pokud Vám však soused nebude chtít zaplatit škody na Vašem pozemku, rozhodně se na soud obraťte. V takovém řízení máte velmi vysokou šanci na úspěch. Doporučuji však průběžně dokumentovat průběh stavby (např. fotografovat škody a práce, které probíhají přes Váš pozemek).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.