Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žijeme už 25 let (od 1997) v domě, který postavil manželův děda a žije tu s námi bohužel manželova teta, které už je 77 let a patří jí 1/3 domu. Tuto třetinu po ní zdědí její jediná dcera, která tady má celé ty roky trvalé bydliště, i když tady vůbec nebydlí a občas matku jen navštěvuje. Trvalé bydliště tady mají i její 3 děti a ona tvrdí, že děti mají trvalé bydliště tam, kde matka.

Platí se tady tedy popelnice za 4 lidi navíc, což sice platí teta, ale popelnice máme přistavěné 2 na počet lidí, které tady údajně bydlí. Chodí sem na ně pošta, volební lístky a manželova sestřenice má i klíče od domu, aby mohla kdykoliv přijít za svou matkou nebo jí zalít kytky, když tu není. Chtěla bych se zeptat, zda má nárok, mít zde trvalé bydliště včetně dětí, když zde nebydlí a zda ji z toho případně tedy nevyplývají nějaké povinnosti, jako třeba podílení se na nákladech apod. Chtěli bychom, aby si trvalé bydliště přepsala na svou současnou adresu do domu, kterého je majitelkou, ale ona tvrdí, že bychom ji mohli o tu třetinu domu jednou prý připravit a proto si tady trvalé bydliště nechá. Je nějaká možnost, jak ji právně přimět, aby si trvalé bydliště změnila?   Děkuji za radu. S pozdravem Jitka.

ODPOVĚĎ:
Trvalé bydliště má evidenční údaj. Nezakládá právo k bydlení. Trvalé bydliště byste jí mohli odhlásit, pokud by nemovitost neužívala (tj. nebydlela zde) a současně nebyla oprávněna zde bydlet. Skutečnost, že jednou pravděpodobně zdědí podíl na nemovitosti, nezakládá právo bydlet. Musela by zde být např. nájemní smlouva apod. Ze samotného trvalého bydliště jí nevznikají povinnosti udržovat dům. Přepis trvalého bydliště na jinou adresu nemá žádný vliv na případné dědění podílu na domu apod.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.