Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se s Vámi poradila s nastalou situaci v zaměstnání. Potřebovala bych vědět, zda se mohu nějak bránit. Psala jsem si po Skype s kolegou v kanceláři. Ten poté odešel na oběd a naše kolegyně si celou konverzaci přečetla, okopírovala a vytiskla. To pak předala panu řediteli.


16.7.2019 jsme tedy řešili, o čem jsme s kolegou hovořili a pan ředitel chtěl vysvětlení. Když jsem mu řekla, že mi nepřijde normální kopírovat soukromou konverzaci, tak mi na to bylo odpovězeno, že se jednalo o pracovní Skype a že něco "dohledávali" a náhodou tohle našli. Každopádně v kanceláři nemáme Skype for business, tudíž jej máme zařízený na naše soukromé mailové adresy. Tento Skype mám i v mobilním telefonu, tudíž jsem odpovídala i z něj. Je možnost se nějak bránit?
Vim, že například zaměstnavatel může do korespondence nahlédnout, ale kolegyně není můj zaměstnavatel. Toto neudělala poprvé, takže bych byla ráda, kdybyste mi poradili zda je možný nějaký postih.
Předem mockrát děkuji z odpověď, Irena.

ODPOVĚĎ:

V tomto případě by byla možná obrana v oblasti práva občanského - ochrana soukromí a ochrana osobnosti. Bylo by nutné podat občanskoprávní žalobu. Vzhledem k tomu, že jednání kolegyně neprobíhá kontinuálně a žádná újma fakticky nevznikla, neumím si představit, kam by podaná žaloba směřovala. Žaloba na zdržení se zásahu do soukromí by nebyla možná (jednání kolegyně proběhlo a již skončilo), žaloba o přiznání nemajetkové újmy by také pravděpodobně nebyla úspěšná.
Nejvhodnější by tedy bylo řešit chování kolegyně dohodou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.