Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od 05/2017 mám nové telefonní číslo. Stále chodí SMS s nabídkou práce. Po kontaktování agentury, která je odesílá, mi bylo sděleno, že se u nich někdo registroval v roce 2013 a pokud nesdělím své jméno, nebudu odstraněna z databáze. SMS chodí stále. Co mohu dělat? Děkuji, Dana.

ODPOVĚĎ:
Ve Vámi popsaném případě přicházejí v úvahu de facto 4 varianty řešení:
1/ Vyhovění agentuře:
V první řadě můžete vyhovět požadavku agentury práce a sdělit jí své jméno. Pakliže agentura práce dodrží svůj slib a odstraní Vaše telefonní číslo ze své databáze, bude vše v pořádku.
V této souvislosti však upozorňuji, že sdělením Vašeho jména získá agentura práce dva Vaše dosti podstatné osobní údaje (tedy jméno a číslo mobilního telefonu). Nelze vyloučit, že agentura tyto osobní údaje nezneužije (zejména nepředá jiným subjektům za účelem šíření reklamních sdělení).
2/ Kontaktování mobilního operátora:
Můžete kontaktovat svého mobilního operátora s požadavkem na blokaci všech SMS zpráv doručovaných Vám z konkrétního telefonního čísla (pakliže Váš mobilní operátor tuto službu poskytuje).
3/ Žaloba:
Upuštění od dalšího obtěžování nevyžádanými reklamními sděleními se můžete domáhat rovněž soudní cestou (tedy podáním žaloby k místně příslušnému okresnímu soudu). Jedná se však o variantu poměrně nákladnou (právní zastoupení, soudní poplatek), pomalou a s nejistým výsledkem.
4/ Kontaktování Úřadu pro ochranu osobních údajů:
V této souvislosti je nutné si uvědomit, že telefonní číslo představuje osobní údaj, k jehož zpracovávání potřebuje agentura práce Váš souhlas (který však nemá).

SMS zprávy s nabídkami práce by bylo možné kvalifikovat jako obchodní sdělení ve smyslu § 2 písm. f) zákona o některých službách informační společnosti. V této souvislosti upozorňuji na to, že:
- obchodní sdělení lze šířit elektronickými prostředky jen za podmínek stanovených zákonem o některých službách informační společnosti;
- podrobnosti elektronického kontaktu lze za účelem šíření obchodních sdělení elektronickými prostředky využít pouze ve vztahu k uživatelům, kteří k tomu dali předchozí souhlas;
- zaslání elektronické pošty za účelem šíření obchodního sdělení je zakázáno, pokud je zaslána bez platné adresy, na kterou by mohl adresát přímo a účinně zaslat informaci o tom, že si nepřeje, aby mu byly obchodní informace odesílatelem nadále zasílány
(jak vyplývá z § 7 zákona o některých službách informační společnosti).

V této souvislosti proto můžete kontaktovat příslušný dozorový orgán, kterým je Úřad pro ochranu osobních údajů:
https://www.uoou.cz/
který může u příslušné agentury práce provést kontrolu a případně jí i udělit pokutu.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 480/2004 Sb. o některých službách informační společnosti a o změně některých zákonů (zákon o některých službách informační společnosti)

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.