Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)
Manželka mého kamaráda se domnívá že s ním udržuji poměr. Kontaktovala mého bývalého manžela s dotazy na důvody našeho rozvodu a další osobní dotazy, dále jsem se dozvěděla že o mě rozšiřuje pomluvy na veřejnosti. Co se s tím dá udělat? Děkuji za radu, Malvína


ODPOVĚĎ:
Manželka Vašeho kamaráda nemá právo o Vás zjišťovat a shromažďovat osobní informace a rozšiřovat pomluvy na veřejnosti. Podle § 11 občanského zákoníku má fyzická osoba právo na ochranu své osobnosti, zejména života a zdraví, občanské cti a lidské důstojnosti, jakož i soukromí, svého jména a projevů osobní povahy.

Kromě ochrany osobnostních práv prostřednictvím civilního soudu je možná ještě ochrana prostřednictvím orgánů činných v trestním řízení – stávající trestní zákon totiž obsahuje v § 206 skutkovou podstatu trestného činu pomluvy. Uvedené ustanovení říká, že
„(1) Kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.

Pro naplnění skutkové podstaty trestného činu je v daném případě nezbytné, aby se jednalo o nepravdivý údaj.

Oproti ochraně v rámci civilního řízení se tak jedná o zásadní odlišnost. V případě ochrany totiž nemusí jít pouze o nepravdivý údaj, ale i o údaj jinak pravdivý, který je ale schopen vyvolat v důsledku zásahu jiného, účinky, které by jinak nevyvolal.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.