Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Na hranici mého pozemku jsou vzrostlé jehličnany,které cca 1 m přesahují do sousedčiny zahrady a to od výšky cca 2m.Sousedka,která je bohužel starostka obce mi sdělila,že mne donutí k tomu,abych větve ořezala.Větve ničemu nepřekáží.Dnes mi ořezala,když jsem nebyla doma velkou větev z jedle,vzniklo tak obrovské okno do mé zahrady.Je oprávněná,přes můj výslovný nesouhlas větve ořezávat, nebo se s ní musím soudit? Děkuji za odpověď, Vendula


ODPOVĚĎ:
Podle § 127 občanského zákoníku vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek. Jestliže Vás sousedka vyzvala k odstranění větví zasahujících na její pozemek a Vy nereagujete a větve neodstraníte, má sousedka právo ve vhodném vegetačním období větve přesahující na její pozemek odstranit. Je rozumné je ve vegetačním období odstranit a vyhnout se tak dalším sporům.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.