Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Fyzicky bydlím na vesnici, kde i platím řádně za likvidaci komunálního odpadu (popelnice). Trvalé bydliště mám ale v Olomouci. Mám povinnost platit i v Olomouci? Je možné to vyřešit např. čestným prohlášením? Přítelkyně žije u mě, trvalé bydliště má v Moravském Berouně, ale čestné prohlášení jí na úřadě neuznali a trvají na zaplacení odpadů. Jaký je pohled práva? Eduard.


ODPOVĚĎ:
Obecně má povinnost (zákon o místních poplatcích) platit
1) osoba, která má v obci trvalý pobyt a také
2) osoba, která vlastní nemovitost určenou nebo sloužící k individuální rekreaci, ve které není hlášena k trvalému pobytu žádná fyzická osoba.

Pokud ovšem doložíte, že platíte poplatky někde jinde, měl byste být od poplatku osvobozen.

Domnívám se, že čestné prohlášení je v tomto ohledu nedostačující. Tím spíš když můžete získat potrvzení o zaplacení poplatku na obci, kde je skutečně platíte.

Zákon o místních poplatcích je velmi stručný a obce ho mohou konkretizovat svou vlastní vyhláškou. Jediná možnost je hledat ve vyhlášce dané obce, jaké jsou podmínky osvobození od poplatku.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.