Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj známý má exekuci na byt, který patří do SJM. Před týdnem tam byl odhadce a známý teprve teď sehnal peníze, které pokryjí alespoň jistinu. Bojí se, že pokud i přesto tu základní částku zaplatí, tak ten byt stejně půjde do dražby. Je tomu opravdu tak ?

V pondělí chce jít vložit peníze přímo na účet exekutora, avšak právě jen tu základní jistinu, tj. bez úroků a nákladů. Bude tedy možné i po vložení pokračovat v exekuci a zabavení bytu či nikoliv? Děkuji, Šárka

ODPOVĚĎ:
Nejedná se o jistinu, ale o jistotu. Co je to jistota se můžete dozvědět zde.
Pokud známý složil jistotu, tak ať podá návrh na odklad exekuce do doby rozhodnutí o návrhu na zastavení exekuce (viz. § 54 zákona č. 120/2001 Sb.). Ačkoliv nezaplatil všechny položky, může tuto cestu zkusit (resp. nemá jinou možnost).
Pokud se ptáte, zda je reálné, že nemovitost i přes složení této částky půjde do dražby, tak to možné je a bohužel se to žádný právním instrumentem nedá se stoprocentní úspěšností odvrátit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.