Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak nejlépe postupovat v případě, že mi dluží lidé již značně zatížení exekucemi? Pomůže trestní oznámení? A mohu ho v tomto případě podat?   Po několik měsíců u mě žila rodina, která udělala dluh na nájmu. Odstěhovali se a dům nechali v dezolátním stavu. Po několika měsících se ozvali, že by chtěli bydlet znovu a že budou k požadovanému nájmu splácet i dluh z minulého období.

Šlo o paní s dětmi a jejího syna se snachou. Paní dostala nájemní smlouvu a snacha svoji smlouvu na jiné patro. Ani jedna z nich nájem neplatila. A ani jedna z nich mi přes opakované výzvy neposlala nazpět podepsanou nájemní smlouvu (dle mého s tím úmyslem, abych po nich později nemohla nic vymáhat). Snacha přitom čerpala příspěvek na bydlení, který si nechala posílat na účet tchýně. Když u nich byla na kontrole sociálka, zjistili, že si tam topí troubou. Kromě obrovského dluhu na nájmu udělali tedy i 90.000 Kč dluh na elektřině, který teď sama musím splácet. Dům opustili opět v dezolátním stavu. Ještě předtím než se odstěhovali mi tvrdili, že snacha opustila syna, ukradla jim peníze a utekla. Takže jsem psala novou smlouvu na syna, ten mi ji ovšem také nepodepsal. Až po nějaké době se ukázalo, že jeho přítelkyně tam normálně bydlela, alespoň tedy po většinu doby, a ještě, jak už jsem psala, zneužívala dávky (tedy mě smlouvu podepsanou neposlala, ale na úřadě ji normálně ukazovala). S tímto souvisí ještě jeden dotaz k dluhu na elektřině, který mi udělali. ČEZu jsem zasílala žádost o ukončení odběru. Poslali mi Plnou moc a Žádost o ukončení, obojí jsem podepsala a poslala nazpět. Žádné upomínky mi nechodily, nájemníci tvrdili, že přepis vyřizují, dál jsem se o to nestarala. Až po roce přišlo vyúčtování na 90.000 Kč. Už jsem sice ČEZu podepsala uznání dluhu, ale přesto, bylo by přeci jen možné se proti tomuto ještě nějak bránit? Co se nájemníků týče mohu podat trestní oznámení kvůli poškození cizího majetku a případně i neoprávněnému obohacení?

 

ODPOVĚĎ:
Podle popisu situace se ze strany nájemců může skutečně jednat o trestné jednání, neboť to vypadá, že vůči Vám jednali účelově a promyšleně. Kvalifikace trestného činu, tedy o jaký trestný čin se jedná, je na Policii, Vy nemusíte označovat, jaký trestný čin byl spáchán, to si následně podle popisu skutku upřesní přímo Policie. Také docházelo evidentně ke zneužití sociálních dávek, což je také trestný čin. Ve vztahu k ČEZu je bohužel rozhodující, že Vy jste majitelem nemovitosti a energie nebyly evidentně přepsány na nájemce, takže za dluh odpovídáte a můžete se samozřejmě jeho úhrady následně domáhat po nájemcích.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.