Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se zeptala na promlčecí dobu v UK. Příteli přišlo, že má doplatit dlužnou částku 800 liber, ale nevíme konkrétně na čem, vypláceli mu po úrazu nějakou sociální podporu, tak asi na tomto? Ale z Anglie je zpět už 15 let, to mě nejvíc zaráží. Na staré adrese je nový majitel, ten mu předal obyčejné psaní, kde píší, ať dluh neignoruje a vyrovná nebo bude zahájeno soudní řízení.

Ostatní informace prý obdržel v předchozích dopisech, ty ale nemáme, majitelé se na adrese vyměnili. Upřímně, vůbec netuším, co hrozí, zda zaplatit, když dopis ani úředně nepřebíral, jaká je vymahatelnost a také promlčecí doba u sociálních pohledávek. Poradíte, prosím?

 

ODPOVĚĎ:
Na otázku promlčecích lhůt v Anglii Vám bohužel neumím odpovědět, poradenství poskytujeme pouze podle českého práva. Zasílám Vám však odkaz na stránky, kde můžete získat základní informace týkající se procesních lhůt v Anglii i Walesu a zároveň odkazy na příslušné anglické právní předpisy: https://e-justice.europa.eu/279/CS/time_limits_on_procedures?ENGLAND_AND_WALES& init=true
Nicméně spolehlivé informace můžete získat až tehdy, budete-li znát skutečnou povahu pohledávky, a to asi zjistíte jen dotazem na odesílatele výzvy. Obecně Vám mohu potvrdit, že vymahatelnost pohledávek z Anglie je pro věřitele složitější, ale případné přeshraniční vymáhání bohužel nelze úplně vyloučit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.