Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.00 (1 hlas)

V roce 2016 jsem si v krizové situaci půjčila od firmy Via sms 5.000 Kč. Před měsícem se mi ozvala společnost M. B. A Finance, že dostala plnou moc k vymáhání pohledávky od výše uvedené společnosti, která se mezitím přejmenovala na společnost Movinero, a to na částku 12.588 Kč, z čehož je 5.940 Kč jistina, zbytek jsou úroky a náklady na vymáhání.

Dle M. B. A. finance byla poslední upomínka zaslána v září 2016, a to formou mailu a sms. V té době jsem řešila několik těžkých životních situací a nyní, po téměř 7 letech, nejsem schopna dohledat, jestli jsem půjčku splatila nebo ne. Jsem přesvědčena, že ano, protože po nějaké době se moje situace výrazně zlepšila a všechny své závazky z té doby jsem vyrovnala. Nebo jsem si to alespoň myslela. Můj dotaz zní, je závazek promlčený? A jakým způsobem se popř. dokazuje promlčení. Nebo lze zaplatit pouze jistinu a promlčené jsou úroky a náklady na vymáhání? Nebo musím zaplatit celou částku, když nejsem schopna dokázat, že jsem závazek před sedmi lety uhradila? Děkuji mnohokrát za odpověď, Karolína.

 

ODPOVĚĎ:
Zákonná promlčecí lhůta je tříletá a začíná běžet den následující po splatnosti dluhu. Tedy záleží na tom, kdy byla sjednána splatnost dluhu a od té doby běží promlčecí lhůta. Především tedy v případě soudního sporu namítněte promlčení. Pokud byste nebyla schopna prokázat úhradu, musela byste dluh uhradit, pokud by dluh ještě nebyl promlčený. Promlčení neprokazujete, pouze musíte vznést tzv, námitku promlčení a soud už si sám na základě listin od žalobce, které musí k žalobě doložit, vyhodnotí, zda je skutečně promlčeno a pak by žalobu zamítl.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.