Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Z důvodu napadení a okradení cestou z práce po noční službě jsem skončila na měsíc v nemocnici. Bohužel jsem nezaplatila splátku a od zápůjčitele (zastupujícího právníka), přišel dopis na zesplatnění celé částky + 0,25% denně z celkové dlužné částky od začátku zesplatnění, přitom ve smlouvě mám psaný úrok 0,2 %. Na zaplacení byla lhůta týden. Půjčku jsem získala díky společnosti Bankerat a. s. , která zprostředkuje možnost uzavírání půjček v rámci své podnikatelské činnosti.

Měla jsem za to, že když Bankerat a. s. zprostředkovává půjčky, měl by se řídit zákonem o spotřebitelském úvěru. Po dopise o zesplatnění jsem si spotřebitelský zákon přečetla a některá ustanovení by ve smlouvě být neměla. Např. jsem půjčku zajišťovala biankosměnkou, také, že všechny spory budou řešeny v rozhodčím řízení.
Také mě o zesplatnění nikdo neinformoval, přišel dopis, že je půjčka zesplatněna a na zaplacení částky mám 7 dní. Že je smlouva je uzavřená podle ust. §2390 a násl. zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník jsem si nevšimla. Myslela jsem si, že je smlouva podle spotřebitelského zákona. Ve smlouvě se o společnosti Bankerat a. s. nepíše, ale podklady ke smlouvě a e-mailová komunikace byla pouze s touto firmou, zaslat podepsanou smlouvu jsem posílala také jim. Na webových stránkách mají kolik platí investoři administrátorovi poplatek za správu půjčky, platby měsíční také platím na jejich účet a půjčka přišla z jejich účtu. A právník zastupující mého investora sídlí na stejné adrese jako Bankerat. Bohužel jsem vše studovala až dnes (04.05.2019). Ráda bych splácela dále bez zesplatnění. Neměla jsem v úmyslu neplatit.
Napadení mohu doložit lékařskou zprávou i protokolem od Policie ČR. Včera (03.05.2019) jsem zaslala další splátku alespoň, ale na svém účtu u Bankeratu mám status - žaloba. Nevím teď, jak mám postupovat. Děkuji, Debora

ODPOVĚĎ:
Jelikož se nejedná o spotřebitelský úvěr, musíte počítat s velmi nevýhodnými podmínky pro věřitele. Zejména, pokud je dluh u nebankovního věřitele. Pokud píšete, že dluh je zajištěn blankosměnkou, pak k vymáhání dluhu musí být nejprve vydán na základě žaloby-návrhu příslušným krajským soudem směnečný platební rozkaz. Pokud Vám bude doručen, pak do 15 dní ode dne doručení musíte podat proti tomuto rozkazu námitky, jinak bude směn. platební rozkaz pravomocný a žalobce bude mít v rukou exekuční titul. V námitkách se musíte vyslovit vyloženě proti směnečnému platebnímu rozkazu, jinak Vaše námitky soud odmítne jako neodůvodněné a sm. plat. rozkaz nabude právní moci a opět to bude exe. titul. Možná byste si v tomto případě měla zařídit právní zastoupení advokátem a to nejlépe specialozovaným na směnky, neboť je velmi důležité sepsat kvalifikovaně námitky proti směn. platebnímu rozkazu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.