Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S bývalým přítelem jsem si vzala hypotéční úvěr, jsem spolužadatel, takže solidární dlužník. Koupili jsme pozemek, který byl psán jen na mé jméno, pozemek jsme po té prodali a částku si rozdělili 50 : 50 k tomu nemám žádný doklad. Hypotéka byla zajištěna zástavním právem na jinou nemovitost (můj byt v osobním vlastnictví).

Po několika letech si bývalý partner vzal novou hypotéku a tu původní naší společnou přestal platit (svůj podíl). Jelikož hypotéku zajištuji vlastním bytem, tak abych předešla problémům s bankou splácím hypotéku i za něj (přítel již nekomunikuje, nebere mobil atd. , naposledy přislíbil, že začne platit příští měsíc atd). Chápu, že jsem solidární dlužník a musím platit. Rozumím i tomu, že po spoludlužníkovi nemohu uplatnit regresní plnění. Dotaz: Mohla bych uplatnit regres (regresní plnění) z tohoto titulu, že jsem zástavcem nemovitosti, která slouží k zajištění kupovaného pozemku? Zástavce a ručitel regresní plnění narozdíl od spolužadatele uplatnit mohou. Existují 2 smlouvy, jedna je hypotéční úvěr a druhá je zástavní smlouva. Děkuji Daniela

ODPOVĚĎ:
V celém případu vidím jako problém skutečnost, že pozemek byl psaný celý na Vás. Z tohoto titulu skutečně nemůžete uplatnit regres, neboť přítel nebyl podílovým spoluvlastníkem. Z tohoto důvodu si myslím, že nelze uplatit ani další Vámi nastíněnou variantu, spíše je na zvážení požadovat zpět peníze, které jste si rozdělili z prodeje pozemku každý 50%, který byl psán pouze na Vaše jméno, a to z titulu bezdůvodného obohacení.
Promlčecí lhůta je ale tříletá, takže nevím, zda už není nárok na vydání peněz promlčen.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nesplácení úvěru hlavním dlužníkem a ručení bytem ručitelem úvěru, splácení ručitelem a vymáhání splátek regresem
  • Pozemek ve vlastnictví ručitele úvěru, vyrovnání hlavního dlužníka a ručitele a nesplácení úvěru hlavním dlužníkem - vymáhání splátek ručitelem regresem
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.