Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

04/2014-09/2016 jsem v insolvenci, mám splaceno téměř 20%, vše probíhá bez problémů. 04/2016 jsem byla účastnicí dopravní nehody autobusu, ve kterém jsem jela. Bude mi vyplaceno bolestné a náhrada ztráty na výdělku. Dočetla jsem se, že bolestné nelze exekuovat, stejně tak náklady za léky, cestovné k lékaři, poplatek za posudek o bolestném náleží mně, jelikož jsem tyto prostředky platila z mé nezabavitelné částky.

Pojistné plnění ze ztráty na výdělku podléhá dani z příjmu a já si prý budu muset podat příští rok (2017) kvůli tomu sama daňové přiznání a paní účetní mi říkala, že by mi z této částky po odečtení 15% daně měla ještě část náležet dle výpočtu, který používají i na OSSZ při pracovní neschopnosti delší než 14 dní, kde dvě třetiny poslali vždy insolvenčnímu správci a třetí třetinu poslali mně. Dále bych potřebovala vědět, jak je to s prostředky z II. pilíře? Můj insolvenčnní správce mi sdělil, že jak bolestné, tak prostředky z II. pilíře musím poslat jemu ve prospěch věřitelů. Děkuji, Marta

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že Vám bylo schváleno ve formě splátkového kalendáře, jste povinna dle ust. § 412 odst. 1 píms. b) insolenčního vydat insolvenčnímu správci své mimořádné příjmy a použít k mimořádným splátkám nad rámec splátkového kalendáře. Tato povinnost Vám byla také uložena v usnesení o schválení splátkového kalendáře.
Z uvedeného vyplývá, že ins. správce by měl použít jak bolestné tak prostředky ze zrušeného II. pilíře nad rámec schválených splátek. Z tohoto Vám připadne část pouze v případě, kdy by byly zcela uhrazeny Vaše závazky v ins. řízení a náklady ins. řízení. Je tedy pravděpodobné, že z bolestného a prostředků z II. pilíře nezískáte nic.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.