Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Moje dcera se rozvádí se svým mužem, který v minulosti byl stíhán za trestný čin ublížení na zdraví a zdravotní pojištovně byl následně povinován uhradit léčebné náklady postiženého. Tuto částku splatil jen částečně a nyní dluh několika násobně vzrostl. Prosím o radu, jak se má moje dcera zachovat, aby nebyla povinna splácet jeho dluh. Děkuji, Hanuš

ODPOVĚĎ:
V tomto případě se jedná o pohledávku, která se váže rozhodnutí v trestní věci. Takové plnění má tzv. osobnostní povahu, což znamená, že jej nelze převést na někoho jiného. Podle zákona do společného jmění manželů patří dluhy převzaté za trvání manželství, ledaže se týkají majetku, který náleží výhradně jednomu z manželů, a to v rozsahu, který přesahuje zisk z tohoto majetku, nebo je převzal jen jeden z manželů bez souhlasu druhého, aniž se přitom jednalo o obstarávání každodenních nebo běžných potřeb rodiny. Přesto se domnívám, že tato pohledávka by do společného jmění manželů patřit neměla, avšak raději doporučuji společně s návrhem na rozvod podat rovněž návrh na majetkové vypořádání a co nejrychleji za pomocí soudu se od majetku manžela "odstřihnout". Pakliže totiž dluh narůstá, hrozí, že v případné exekuci bude postižen i majetek dcery. V takovém případě radím neprodleně podat vylučovací žalobu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.