Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak bude soud rozdělovat majetek (byt) po zemřelém otci v případě tří sourozenců? Starali se o něj pouze dva, otec byl zbaven svéprávnosti a vyřizování bylo soudem svěřeno mně. Třetí sourozenec, který se o otce nestaral 5 let přišel rovnou s návrhem že se byt prodá. Pozůstalý nenechal závět pouze přání abych byt dostal já. Ostatní dva na své bydlení dostali od otce peníze. Jsem ochoten je poměrnou části vyplatit, kdo určuje cenu a za jak dlouho musím uskutečnit vyplacení? Adam

 

ODPOVĚĎ:

Nejlepší by bylo nechat byt ocenit (soudním znalcem nebo osobou, která provozuje oceňování nemovitostí na živnostenský list) a rovnou v dědickém řízení se dohodnout na tom, v jaké částce a koho vyplatíte. Tuto dědickou dohodu pak schválí soud a bude řízení skončeno.
Informaci o tom, že bratři už prostředky na zajištění bydleni dostali uveďte před notářem a pokud bratři nebudou ochotni na dohodu přistoupit, požádejte o započtení jejich darů, které dostali za života otce. Upozorňuji jen, že pokud na dary (peníze na bydlení, které bratři dostali) neexistuje smlouva nebo jiný podklad (a bratři je nepřiznají) je obdržení daru neprokazatelné a k započtení nedojde.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.