Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj manžel byl na prvním notářském řízení ohledně pozůstalosti po jeho babičce. Jedná se o jeho nevlastní babičku, byla to druhá dědova žena (otce manželovy matky). První babička zemřela ještě před narozením mého manžela a on jinou babičku nepoznal, vztahy mezi nimi byly jako u vlastní babičky a vnoučete.
Z prvního dědova manželství byly dvě dcery, tato druhá žena neměla žádné děti. Děda žil s babičkou ve společné domácnosti v družstevním bytě a po jeho smrti před třemi lety byla polovina jeho majetku (byt 2+1) rozdělena na třetiny mezi manželku a dcery. Na jaře letošního roku jedna z dcer (manželova matka) zemřela a její podíl byl v dědickém řízení převeden na manžela, takže on je nyní vlastníkem 1/6 majetku. Nevlastní babička asi před dvěma lety sepsala u notáře závět, kde rozděluje svoji část majetku mezi obě nevlastní dcery. V létě letošního roku zemřela i tato babička a až na základě již zmíněného notářského řízení jsme se prvně dozvěděli o závěti. Z uvedeného vyplývá, že k 1/6 majetku zděděného po otci má žijící dcera podle závěti ještě 1/3, komu ale připadne zbývající druhá třetina majetku, když uvedená dědička zemřela ještě před smrtí zůstavitele? Přechází její podíl na její potomky?
Příbuzenské vztahy jsou ještě zkomplikovány žijícím nevlastním bratrem - babička vyrůstala jako nemanželské dítě, v rodném listě nemá uvedeného otce, matka babičky a matka nevlastního bratra byly sestry - jejich děti měly společného otce (manžel sestry babiččiny matky). Přesto, že se rodina mého manžela s tímto nevlastním bratrem nestýkala, věděla o něm, i když komplikovanost příbuzenství se dozvěděla až po její smrti. Dalším ještě žijícím příbuzným je švagrová. Děkuji, Miriam


ODPOVĚĎ:
Majetek po zemřelé bude děděn v její biologické linii. Při přezemření zůstavitele by podíl přecházel na potomky dědice, který zemřel, jedině v případě dědění ze zákona. U Vás je aktuální dědění ze závěti a tam se tento přechod neuplatňuje. Notář bude hledat její příbuzné až do generace prarodičů. Nevlastní bratr dědicem nebude, ani jeho potomci. Dost možné je, že výsledkem dědického řízení bude závěr, že se jedná o odúmrť a připadá státu. V případě zájmu by Váš manžel mohl od státu předmětný majetek odkoupit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.