Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mamince zemřeli rodiče a nyní se řeší dědictví. Má matka má bratra. Údajně jí donutili (nevím jak), vzdát se dědického práva na dům, ale po babičce zůstala ještě pole. Nyní po ní bratr chce, aby se tohoto vzdala také. Ona by ráda ale nechala bratra nakládat s poli jen tehdy, pokud by je neprodal. V případě prodeje by chtěla svůj podíl. Nevíte, jak formulovat toto tak, aby se nestalo, že o podíl přijde? Děkuji za radu, Blanka


ODPOVĚĎ:
V první řadě – pokud se Vaše matka vzdala dědictví, nepřirůstá její podíl jejímu bratrovi, ale budou dědit potomci. Takže se vložte do dědického řízení, zkontaktujte příslušného notáře a ještě můžete část domu, která by měla patřit Vaší matce zachránit. Pokud ovšem s bratrem uzavřela dohodu o tom, že ona je dědičkou, ale dům mu připadne (což je také možné a legální) – nejedná se o vzdání se dědictví.
Pokud si bude chtít zachovat jakékoliv rozhodovací právo nad majetkem, nemůže dědictví přenechat bratrovi. Nejjednodušší bude, když pole normálně zdědí, s bratrem se dohodne na věcném břemenu (ona se zdrží užívání polí v jeho prospěch) a kdyby mělo dojít k prodeji nemovitostí, tak se na tom budou muset dohodnout oba, neboť jinak její podíl nebude moci být prodán.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.