Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Domluvili jsme se s pojišťovnou Generali hned po havárií v pátek kolem 17. hod. Myslím že 25.3.2022, že vůz se odveze do autoservisu a že ho tam opraví. Pojišťovna tvrdila, že vozidlo můžeme nechat opravit v servisu, která je nejblíže nehody. Avšak řídil jsem vůz po otci, který zemřel měsíc před tím. Potom v následujícím týdnu mi přijímací technik autoservisu nejdříve tvrdil, že nemají díly na opravu.

Chtěl jsem tedy auto co nejdříve vyzvednout, aby nám nevznikla zbytečná škoda za parkovné, avšak jsem nemohl vůz vyzvednout, protože jsem nemohl najít velký technický průkaz.   Ptal jsem se zda to může jenom majitel, ale nedostal jsem odpověď. Nevěděl jsem v té době, že když nejsem majitel takovou smlouvu můžu podepsat, když neproběhlo dědické řízení. S bratrem jsme už byli domluvení, že auto vyřeším, když tu pro zatím jsem a bydlím, však on pak kvůli nemoci byl neschopen, protože má roztroušenou sklerózu taky nebyl ještě správcem pozůstalosti. Byl i v nemocnici kvůli jeho nemoci, tak jsme nemohli později pokračovat a auto si vyzvednout. A tak vznikla obrovská suma za parkovné. Má servis právo na parkovné, když vozidlo nechtěli opravit jak bylo dohodnuto s pojišťovnou? Zároveň mám exekuci a řekl jsem si zda bych nemohl využít sluzbu exekutora, aby auto zabavil, když už jsem auto zdědil a poté vyplatit exekutora a dostat auto zpět.

 

ODPOVĚĎ:
Dokud není ukončeno dědické řízení, nemůže s vozidlem nikdo nakládat, pokud není ustanoven správce dědictví, který má jako jediný právo manipulovat s předmětem dědického řízení. Pokud po Vás někdo nárokuje parkovné, musí prokázat, z jakého titulu jste u něj parkoval a zda jste byl vyzván k vyzvednutí. Bohužel skutečnost, že servis nebyl schopen provést opravu, není důvodem pro neuhrazení parkovného, pokud jste byli řádně vyzváni k vyzvednutí. Exekutor bude jakoukoliv exekuci provádět až poté, co bude existovat nějaký rozsudek o tom, že servis je povinen vozidlo vydat. Tedy bez rozsudku, jemuž by předcházelo řízení o vydání věci, exekutor jednat nebude.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.