Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat, zda je možné vydědit mého otce a matku. S otcem jsem se v životě neviděla, kromě doby, kdy byl ve vězení na mě ani neposílal výživné a nikdy se nezajímal. Matka se ke mě bohužel v dětství nechovala hezky. Se sestrou jsme chodily spát hladové, nevlastní otec nás bil, musely jsme jim víceméně sloužit. V 15 letech mi našli ve fabrice, kde nevlastní otec pracoval přes agenturu, brigádu načerno a od té doby mi nedali na školu a žití ani korunu.

Prostě tady máš brigádu a starej se. Já si školu vybojovala a i když jsem se musela vzdát vzhledem k chození do práce maturitního oboru a šla jsem na obor ukončený výučním listem. Potom jsem hned šla do zaměstnání, mám manžela se kterým splácíme hypotéku, oba jsme pojištění a aktuálně čekáme rodinu. Začala mě trápit otázka co by bylo, kdyby jsme náhodou s manželem měli autonehodu a došlo k dědickému řízení a vůbec si nedokážu představit, že to co tu 10 let s manželem buduji by měli dostat moji rodiče, kteří mi nikdy v ničem nepomohli. Nechci tím nic přivolávat, ale žiji spořádaný život a chtěla bych, aby v případě úmrtí majetek dostali manželovi rodiče, kteří nás ve všem podporují. Jde tedy rodiče vydědit? Případně jak vydědění sepsat, aby bylo platné? Předem děkuji za odpověď D. S.

 

ODPOVĚĎ:
Ze zákona rodiče dědí až v druhé dědické skupině. Pokud máte manžela a nemáte děti, pak by v případě Vašeho úmrtí dědil manžel a rodiče, rovným dílem. V okamžiku, kdy budete mít dítě, již rodiče ze zákona nedědí a dědí manžel a dítě. Rodiče nejsou tzv. neopomenutelní dědicové, tedy vůbec dědit nemusí. Pokud byste chtěla mít jistotu, tak můžete sepsat závěť, kde veškerý majetek odkazujete manželovi a dětem. Ale jak uvádím, i ze zákona v okamžiku, kdy porodíte dítě, Vaši rodiče nedědí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.