Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V březnu 2010 jsem se dohodla a sepsala smlouvu o dílo se zhotovitelem OSVČ (živnostenský list ověřen) s dokončením 30.06.2010. Ve smlouvě nebylo uvedeno penále z prodlení. Nyní je dílo ve fázi hrubé stavby s nedokončenou střechou, na zimu zcela nepřipravenou. Zhotovitel se asi 2 měsíce vymlouvá na zdravotní potíže, ovšem v zálohách si vybral téměř celou nasmlouvanou finanční částku, posílanou na jeho účet.
1) Mohu si najmoujmout jinou firmu ke zhotovení stavby?
2) Jak vymoci od zhotovitele finanční obnos, který podle smlouvy neprostavěl? Děkuji, Radka


ODPOVĚĎ:
Odstupte od smlouvy a žádejte poskytnuté plnění, které nebylo investováno do domu ani do materiálu na stavbu. Zhotovitele na svůj záměr upozorněte s tím, že pokud stavbu nedokončí, tak buď budete vymáhat plnění poskytnutá nad hodnotu díla, které aktuálně existuje nebo náhradu škody, která Vám vznikne tím, že si budete muset zajistit náhradního zhotovitele. Je možná ještě třetí varianta, že od zhotovitele získáte zpět peníze, které Vám dluží a pak ho ještě zažalujete za náhradu škody, která Vám vznikla (navýšení konečné částky, náklady se zajišťováním jiné firmy apod.).
Ptáte-li se jak vymoci jakoukoliv částku – tak jedině soudní cestou. Prvně se snažte donutit k vrácení zálohy od zhotovitele (i za cenu toho, že by s ním měl komunikovat Váš advokát), protože soudní cesta je cestou zdlouhavou, takže bude lepší, když bude plnit sám od sebe.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.