Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

23.4.2019 zemřel otec, který nadělal dluhy (cca 140.000 Kč - půjčky na své jméno, šlo o bankovní a úvěrové spol. , některé jsme nalezli až po jeho úmrtí, je možné, že o dalších nevíme). Neměl vůbec žádný majetek. Může jeho manželka (moje matka) odmítnout dědictví a jak se jí pak dluhy dotknou - bude muset i tak uhradit celou částku? Matka má malý důchod a téměř nevidí.

Pokud já jako dcera odmítnu dědictví a mám dospělého syna, jak zabráním tomu, aby část dluhů nespadla na něj, může také odmítnout dědictví? Je v tomto případě lepší odmítnou dědictví nebo udělat soupis majetku (i když žádný není)? Vím, že nastaly změny v zákonech, jde mi o to, aby v případě odmítnutí dědictví mnou a mým synem nespadly dluhy případně pak na jeho děti (i když ještě žádné nemá). Moc děkuji, Pavlína

ODPOVĚĎ:
Řešením je odmítnutí dědictví. Jeho manželka tak jeho dluhy nedědí, pouze se může stát, že ji věřitelé kontaktují z důvodu, že dluhy vznikly za manželství a mohly být součástí SJM. Pak je třeba u soudu prokazovat, že součástí SJM nebyly. Vy i Váš syn můžete dědictví odmítnout, dluhy pak připadají jako odúmrť státu, který je ale nehradí, pokud nezdědil žádná aktiva a nemusíte se bát, že by přešly na ještě nežijící děti Vašeho syna. Pokud dědictví odmítnete, soupis majetku není nutný.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.