Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Blízká přítelkyně sepsala v nemocnici závěť v můj prospěch za přítomnosti notářky a zdravotnického personálu jako svědků. Bohužel jako onkologický pacient během měsíce 7. července 2018 zemřela. Do nemocnice za ní jezdila se mnou její sestra, se kterou měla špatné vztahy. Po převozu do hospice za ní sestra začala jezdit sama a psychicky na ni dělala nátlak, aby majetek nechala jí. Vše jsem na žádost své kamarádky nahrávala. Měla jsem plnou moc pro zařizování veškerých úředních věcí mé kamarádky.

Ta mi skončila jejím úmrtím. První den po smrti její sestra podala trestní oznámení na neznámého pachatele, že má kamarádka nebyla při smyslech a tím byl spáchán podvod se závětí. Notářka nemůže řízení o dědictví uzavřít, policie stále prodlužuje dobu vyšetřování, zda se vůbec trestný čin stal. Nemovitost pomalu chátrá a já nemohu nic dělat. Už je to tolik měsíců a nemám možnost uplatnit své dědické právo. Nejsem ani svědek, ani podezřelá. Můžete mi prosím poradit, jak se svého práva domoci? Sestra si vybrala cestu trestního oznámení z důvodu financí, policie bude platit i výslech znalce. Děkuji, Irena

ODPOVĚĎ:
Bohužel dokud není trestní řízení ukončeno, nemůže notář ukončit dědické řízení. Je časté, že se díky obstrukcím v dědickém řízení toto řízení protáhne i na několik let. jakmile bude trestní řízení pravomocně ukončeno, bude notář dle výsledku pokračovat v dědickém řízení, předtím bohužel nelze nic dělat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.