Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat na dědictví, zda-li je možné dát do závěti stavební spoření. Právě u stavebního spoření není možnost v případě smrti zanechat peníze další osobě, ale mělo by se stát součástí dědického řízení. Jde o to, že mi matka chce dát peníze ze svého stavebního spoření, mám ještě dva další sourozence a zde je ten problém.

Je tedy možné, aby matka napsala závěť, kde by uvedla jako dědice stavebního spoření pouze mě? Stavební spoření je uzavřeno pouze dva roky, jeho zrušením by přišla o státní podporu a přišla by o částku, která se odečítala při vkladu. Ovšem není na tom zdravotně dobře, proto mě zajímá, jak to je. Děkuji za odpověď. S pozdravem, Miroslava.

ODPOVĚĎ:
Od 1. ledna 2014 se změnila pravidla dědění stavebního spoření. Podle  § 8 odst. 1 i zákona o stavebním spoření závazek ze smlouvy o stavebním spoření zaniká smrtí účastníka a součástí pozůstalosti je pohledávka na výplatu uspořené částky, pohledávka na výplatu záloh státní podpory evidovaných na účtu účastníka a zálohy státní podpory za kalendářní rok, ve kterém účastník zemřel, podle skutečně uspořené částky ke dni smrti účastníka v tomto kalendářním roce. Součástí pozůstalosti jsou i případné dluhy účastníka vyplývající ze stavebního spoření.
Smlouva smrtí účastníka tedy zanikne a zůstatek stavebního spoření se stává předmětem dědického řízení. Vaše matka může sepsat závěť, v níž zohlední částku odpovídající naspořeným prostředkům do Vašeho dědického podílu. Bratrům však musí zůstat každému alespoň ¼ z hodnoty pozůstalosti jako nepominutelným dědicům.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zdědění peněz ze stavebního spoření jen jedním potomkem rodiče - lze to udělat závětí?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.