Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Když by můj dlouholetý partner na mě - družku, která se společnými silami i financemi podílí na jeho nemovitosti (zároveň je to i naše trvalé bydliště), formou závěti odkázal celý dům, jakou roli podle nového občanského zákoníku účinného od 2014 by hrála jeho jediná dospělá dcera (ta má jiné trvalé bydliště)?

Výhradním vlastníkem je on. Mohla by napadnout závěť v budoucnu? Bude se moci opomenout? Nebo se písemně zříct u notáře finančního nároku na této nemovitosti? Pokud ano, celá záležitost "závěť" podle mě postrádá logiku. Děkuji, Justýna

ODPOVĚĎ:
Závětí Vás může Váš přítel ustanovit dědičkou celého rodinného domu. V takovém případě tento dům skutečně zdědíte, ale dcera je nepominutelná dědička a má nárok, jako zletilá minimálně na 1/4 svého dědického podílu ze zákona. V jejím případě, pokud předpokládám, že Váš přítel má pouze jedinou dospělou dceru a není ženatý, je 1/4 z celého dědictví. Pokud tedy z majetku Vašeho přítele ještě zůstane majetek, který představuje k hodnotě celého majetku Vašeho přítele 1/4, tak tento zdědí dcera a ta už nemá nárok na další majetek z dědictví. Pokud však v dědictví nic dalšího nebude, nebo to bude méně, než má dcera, jako nepominutelná dědička nárok, tak má nárok na doplatek - výplatu jejího povinného dílu v penězích. Pokud by Váš přítel žádnou závěť nenapsal, dědila by dcera, jako jediná dědička vše.

Dceru lze vyloučit z dědění úplně, ale to pouze prohlášením o vydědění, ke kterému musí být pouze 4 zákonné důvody:
Zůstavitel může vydědit nepominutelného dědice, který
1. mu neposkytl potřebnou pomoc v nouzi,
2. o zůstavitele neprojevuje opravdový zájem, jaký by projevovat měl,
3. byl odsouzen pro trestný čin spáchaný za okolností svědčících o jeho zvrhlé povaze nebo
4. vede trvale nezřízený život.

V každém dědickém řízení, kde je závěť, se musí tato závěť předložit také osobám, které by mohly dědit ze zákona tak, aby měly možnost se k závěti vyjádřit, případně závěť napadnout jako neplatnou.
Pokud by ji Váš přítel v závěti opomenul, dědila byste celý jeho majetek, ale dcera by měla nárok na výplatu svého povinného dílu v penězích (opět 1/4 z dědictví).

Pro úplnost, trvalé bydliště (správně trvalý pobyt) je evidenční údaj, na základě toho nevzniká nebo nezaniká žádný nárok, který se týká dědictví nebo posouzení toho, zda jste osoby blízké, nebo osoby spolužijící dle zákona.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.