Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme s manželem důchodci a chceme naprosto vyloučit jakékoliv dědické nároky zletilých potomků z minulých manželství. Majetek: byt v osobním vlastnictví 3+kk, jeho zařízení a finance na 2 účtech (mém a manželově). Přáním mě i manžela je, aby po smrti nás obou majetek připadl pouze mému synovi (zejména byt).

A to nejlépe jako dědictví - formu darování za našeho života si nepřejeme. Jak řešit "vydědění" ostatních potomků v rámci nového občanského zákoníku účinného od 2014, aby bylo nenapadnutelné:
1. upravit vzájemnou závětí každého z manželů tak, že bude ve prospěch druhého a po smrti obou ve prospěch mého syna? Tj. děděním syna v max. rozsahu s podmínkou - až po smrti manžela (jakou průchozí podmínku)?
2. současným vyděděním 2 manželových dcer, ale tak, aby mě nemohly vláčet po soudech? Mohu použít argument, že se o manžela ve stáři nestaraly? Dají se připravit důkazy? Dcery s manželem nekomunikují.  
3. vydědění dcer pojistit děděním v minimálním rozsahu ze zákona a nejlépe s nějakou podmínkou, aby mě nechaly v klidu dožít (jakou průchozí podmínku?) v nemovitosti?
4. jak zaopatřit společné peníze na 2 účtech, aby nebyly blokovány či kráceny děděním potomků
Děkuji, Pavla

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě doporučují, abyste každý zvlášť napsali závěť, jejíž součástí by bylo prohlášení o vydědění dětí u kterých nechcete, aby dědily.
V závěti byste uvedli, že si přejete, aby veškerý majetek zdědil manžel.
Poté byste uvedli, že v případě, že by manžel z jakéhokoli důvodu nedědil (tedy byl již po smrti), dědil by vše Váš syn. Váš syn by tedy byl náhradním dědicem manžela.
Taková závěť by znamenala, že jediným dědicem bude manžel a pokud již bude po smrti, tak bude jediným dědicem Váš syn.

Dále musí následovat prohlášení o vydědění.
Zůstavitel může vydědit nepominutelného dědice, který
a) mu neposkytl potřebnou pomoc v nouzi,
b) o zůstavitele neprojevuje opravdový zájem, jaký by projevovat měl,
c) byl odsouzen pro trestný čin spáchaný za okolností svědčících o jeho zvrhlé povaze nebo
d) vede trvale nezřízený život.

Důvody vydědění je vhodné rozepsat (ač to již nový občanský zákoník nepřikazuje), a to vzhledem k tomu, že v době, kdy dědické řízení probíhá k tomu už pořizovatel závěti nemůže nic dodat. Doporučuji tedy text prohlášení o vydědění napsat tak, aby z něj bylo patrné, že se pořizovatel závěti moc snažil, ale i přes jeho velkou snahu s ním jeho děti nekomunikují a nemají o něj žádný zájem. Je vhodné uvést i konkrétní situace.
Doporučuji toto sepsat u notáře, neboť závěť takto sepsaná se výrazně hůře napadá, neboť se u ní předpokládá, že ten, kdo ji sepsal byl po duševní stránce zcela v pořádku a že je taková závěť platná.

V každém dědickém řízení je závěť a prohlášení o vydědění vždy předloženo i dědicům, kteří by dědili ze zákona. Dcery tedy budou určitě volány k dědickému řízení a budou mít možnost závěť a prohlášení o vydědění napadnout. Toto nelze vyloučit v žádném případě.
Pokud závěť napadnou, notář vydá usnesení a odkáže je v něm na sporné řízení u soudu - dcery Vás tedy budou moci žalovat a případně dokázat, že důvody pro vydědění nebyly dány.
V takovém řízení by dcery byly na straně žalobce a Vy na straně žalovaného.
Strany pak budou navrhovat jednotlivé důkazy, např listiny nebo svědky k prokázání svých tvrzení.
Z tohoto důvodu je vhodné do prohlášení o vydědění napsat co nejvíce.

Povinný díl vypočtete tak, že vezmete hodnotu veškerého majetku ve společném jmění manželů a vydělíte ho dvěma. Jedna polovina zůstává žijícímu manželovi. Pokud již nežije, majetek dvěma dělit nebudete. Dále tuto částku vydělíte počtem dědiců ze zákona - tedy manžel + všechny děti konkrétního člověka. A z této částky náleží jako povinný díl 3/4 nezletilému potomku a 1/4 zletilému potomku.

Pokud se rozhodnete, že dcerám dáte jejich povinný díl na který mají nárok, tak doporučuji následující:
Napsat pouze závěť, kde už nebude vydědění, ale kde napíšete, že si pouze přejete, aby ji všichni respektovali.
Dále uvedete, že vše má dědit manžel, a pokud ten již nebude naživu, tak Váš syn - opět bude náhradním dědicem.

Pak uvedete, že pokud ostatní budou požadovat svůj povinný díl, mají nárok pouze na výplatu svého povinného dílu v penězích a nemá se jim dostat majetku z dědictví s tím, že od tohoto příkazu se dědicové nesmějí odchýlit.

Dcery by pak mohly požadovat peníze, které by dostaly a sporné řízení u soudu by se nekonalo.

U každého dědictví se vezme všechen majetek ve společném jmění manželů a vypořádá se tak, že polovina patří žijícímu manželovi a polovina jde do dědictví, kde si ho dělí dědicové. Je lhostejné, zda je účet či vkladní knížka uvedena na jméno jednoho nebo druhého manžela, vše se musí uvézt a vypořádává se pak v tomto dědickém řízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.