Počet stránek ve webu: 43.183

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vydědění potomka - starý občanský zákoník uváděl: zůstavitel o zájem potomka vůbec stál a pod. V NOZ jsem to nenašel. Šlo v tom původním o pouhý komentář, nebo o zákonnou normu, kterou nový občanský zákoník účinný 2014 už nepřevzal a ponechává to na soudu v případném odvolání se potomka? Děkuji, Vendelín

ODPOVĚĎ:
Toto zákonné ustanovení se vůbec nezměnilo. Výklad k tomuto ustanovení bude totožný s výkladem, který se uplatňoval u předchozího starého občanského zákoníku. Současné komentáře k novému občanskému zákoníku se zaměřují spíše na odlišnosti mezi zákoníky. U tohoto ustanovení není důvodu k němu přistupovat odlišně než k tomu ve starém OZ, narozdíl od jiných důvodů k vydědění.

Pokud jde o výklad, který soudy a z tohoto důvodu i notáři jako soudní komisaři v řízení o dědictví uplatňují je ten, že zůstavitel nesmí být tou osobou, která sama zapříčinila to, že její potomek o ní neprojevuje opravdový zájem. Pokud tedy zůstavitel udělal objektivně něco, proč s ním potomek rozvázal běžné styky, není vydědění takového potomka platné, neboť důvod k vydědění není dán.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.