Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám byt v osobním vlastnictví získaný před druhým sňatkem. Mám dvě děti z prvního manželství. Chtěl bych zajistit, aby po mé smrti přešel byt do výhradního vlastnictví mé druhé manželky. Jaké jsou, prosím, možnosti? Lze například sepsat dědickou smlouvu dle nového občanského zákoníku (s účinností 1.1.2014) se svými dětmi, kde se zřeknou nároku na tento byt?

Případně kdo ji musí sepsat. Děkuji, Zdeněk

ODPOVĚĎ:
V případě, že si přejete, aby i po smrti Vaší manželky dědili tento byt její dědicové (aby Vaše děti tento byt nedědily vůbec) je více možností:  

První možností je, že se Vaše děti zřeknou dědictví. To lze udělat smlouvou u notáře za vašeho života. Pak by děti nenabyly vůbec nic.
Nebo s Vámi u notáře mohou uzavřít dědickou smlouvu, kde by si ujednaly, že nabudou nějakou věc nebo podíl a na byt si nebudou činit nárok.
Zřeknutí se dědického práva a dědická smlouva nelze odvolat bez souhlasu druhé strany, obě strany se na tom musí dohodnout.

Můžete napsat závěť, která je jen Vaším jednáním a kterou můžete kdykoli změnit. Zde uvedete, že si přejete, aby byt zdědila pouze manželka. Pokud budou se závětí v rámci dědického řízení souhlasit, dopadne vše tak, jak uvedete v závěti. Děti však mohou uplatnit svůj nárok na povinný díl, na který mají nárok v penězích. Pokud tedy budou chtít výplatu svého podílu, mají nárok na výplatu v penězích. Jejich zákonný podíl na bytě je 1/3 a každý dospělý potomek má nárok na 1/4 z tohoto zákonného podílu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.