Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2011 jsem se oženil. Moje manželka má dvě děti z prvního manželství (16 a 20 let), spolu máme dítě jedno (17 měsíců). Postavili jsme za manželství dům a já chci, aby ho v případě mé smrti či manželčiny dědila jen naše společná dcera. Pozemek pod domem koupila má matka, v katastru nemovitostí je pozemek pod domem veden jen na moje jméno.

Stavební povolení je také jen na moje jméno, veškerou stavební činnost jsem platil já, hypotéka je jen na moje jméno a moje žena je ochotna podepsat cokoli, abychom dosáhli toho co popisuji výše. Nový občanský zákoník účinný ke dne 1.1.2014 by toto měl nějak "snadněji" upravovat, poraďte mi jak postupovat. Děkuji, Karel

ODPOVĚĎ:
Pokud jste rodinný dům postavili za manželství, tak nemůžete říci, že jste ho platil Vy a že je výlučně Vaším majetkem. V manželství Vámi vydělané peníze nejsou Vaše, ale máte je dohromady s manželkou ve společném jmění manželů SJM. Je lhostejné, že jste v katastru nemovitostí zapsán pouze Vy, jde o závadný zápis v katastru.
Ve Vašem případě musíte jít k notáři a zúžit společné jmění manželů o tento dům a tento notářský zápis zavkladovat do katastru nemovitostí. Pak bude skutečně jen Váš.
Poté napište závěť, kde ustanovíte dědičku domu pouze Vaši dceru. Předpokládám, že jiné děti nemáte a manželka není nepominutelným dědicem (nemusí dědit). Vše tedy dopadne tak, jak si přejete.
Je však nutné zeptat se Vaší hypoteční banky, zda s tím bude souhlasit, neboť můžete mít ve smluvních podmínkách s bankou, že toto nemůžete učinit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.