Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Matka mi 2013 darovala rekreační objekt. Dotaz se vztahuje k případnému dědickému řízení po smrti matky. Zákonným dědicem by byl manžel matky, já jako dcera a moje sestra jako druhá dcera matky. V případě, že by se po smrti matky ještě rozdělovalo nějaké dědictví, zohledňovala by se nějakým způsobem skutečnost, že mi matka za života již darovala nemovitost?

V případě, že by se po smrti matky žádné dědictví již nerozdělovalo (matka by nic nevlastnila), mohou po mně žádat ostatní dědicové vyplacení vzhledem k tomu, že mi matka za života darovala nemovitost? Nebo darované za života nijak do dědického řízení nevstupuje a ostatní dědicové již nemají žádným způsobem na darovanou nemovitost nárok? Slyšela jsem, že započtení do dědického řízení je jen 3 roky (NOZ - § 1660 odst. 2). Např. v roce 2017 můj dar od matky již nebude započten a budu dědit stejnými díly s ostatními? Děkuji, Adéla

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě by skutečně k započtení tohoto daru došlo a to nejen do roku 2017, neboť soud může provést započtení na dědický podíl, i když to zůstavitel nepřikázal, byl-li by jinak nepominutelný dědic neodůvodněně znevýhodněn.
Ostatní dědicové však nemohou požadovat nějaký doplatek z Vaší strany. Pouze se může stát to, že dostanete z dědictví po matce méně, než byste jinak obdržela, kdybyste dar nezískala.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.