Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žiji s přítelem v jeho rodinném domku. On má 2 zletilé děti z předchozích manželství, je rozvedený, já sama mám 2 děti, které spolu vychováváme. Když napíše podle nového občanského zákoníku (s účinností 1.1.2014) dědickou smlouvu, abych dědila výlučně já, jak to bude s jeho dětmi, jako neopominutelnými dědici.

A nebo když napíše závěť, kde mi všechno odkáže. Nejsme manželé a ani to neplánujeme. Děkuji, Svatava

ODPOVĚĎ:
Pokud napíšete dědickou smlouvu (lze pouze u notáře) nebude ji moci Váš přítel odvolat bez Vašeho souhlasu. Pokud napíše závěť, bude ji moci změnit kdykoli.
V obou případech je potřeba myslet na nepominutelné dědice, tedy na potomky. V obou případech mají nárok na výplatu svého povinného dílu v penězích. Podíl každého potomka je vhledem k celému dědictví 1/4 z celku. Každé dítě může požadovat výplatu v penězích v hodnotě 1/4 dědictví.
Pokud by nebyla závěť ani dědická smlouva, rozdělily by si děti celý majetek a Vy byste neměla nárok na nic (vč. bydlení v nemovitosti partnera). Pokud nebude existovat závěť ani dědická smlouva, ať Váš partner zváží věcné břemeno doživotního užívání nemovitosti pro Vás.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.