Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat, kdo bude splácet dluhy po mé matce. Matka má velké dluhy u institucí - banka, finanční úřad a dalších společností jako je Cofidis, Provident, Home credit atd. Momentálně je velmi vážně nemocná a ani nežije v České Republice. Dluhy neplatí, má exekuci na účet (kam jí chodí pouze důchod).

Pořádně ani nevím jak velké ty dluhy jsou, ale když byla ještě zdravá, volal mi několikrát pán z banky, že maminka dluží opravdu velké částky (nevím, kde na mě vzal telefoní kontakt) a já mu slíbila, že za maminku jeden dluh začnu splácet. Jak moc je to pro mě závazné? Nevěděla jsem co mu na to v tu chvíli říct. Dluh za matku neplatím, sama nemám z čeho. Také mi začaly na moji adresu chodit dopisy od soudu - exekuční příkazy) i přesto, že u mě má matka nebydlí, nemá u mě trvalé bydliště, nikdy se u mě ani nezdržovala. Může exekutor přijít ke mě? Nevím, jak je možné, že pošta pro ní chodí ke mě, kde vzal soud moji adresu, když ji nezná ani moje matka. Moje poslední otázka zní - kdo bude jednou muset všechny matčiny dluhy zaplatit (již s ohledem na nový Občanský zákoník 2014)? Maminka nemá vůbec žádný majetek. Děkuji, Kamila

ODPOVĚĎ:
Podle současné právní úpravy stejně jako podle nového občanského zákoníku bude možné dědictví ODMÍTNOUT, což se jeví jako vhodné v případech tzv. předluženého dědictví.

Popisovanou situaci by bylo možno prostřednictvím podání návrhu na zahájení insolvenčního řízení ODDLUŽENÍM, takový návrh by musela podat Vaše matka a musela by mít trvalý zdroj příjmu.

Dluhy za matku (banka, exekutor atd.) platit nemusíte Vy (pokud byste dobrovolně nechtěla), výjimku by mohly tvořit pouze případy, kde například vystupujete jako ručitel atp.

Soudy, exekutoři na Vás patrně získali kontakt přes centrální evidenci obyvatelstva, i tak byste jim raději měla odpovědět a zaslat jim písemnosti zpět s tím, že se na této adrese Vaše matka nezdržuje.

Pokud by se skutečně stalo, že by k Vám přišel exekutor pro vytvoření soupisu movitého majetku (tuto variantu spíše nepředpokládám) - bylo by třeba podat tzv. vylučovací žalobu, tedy byste musela tvrdit a prokázat, že majetek je Váš (nikoliv Vaší matky) a proto, že nemá být předmětem soupisu movitého majetku pro účely exekuce, kde jako povinná vystupuje Vaše matka. Ve Váš prospěch mluví to, že u Vás matka neměla trvalé bydliště.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.