Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dobrý den, má matka bydlí v mém domě na základě věcného břemene. Asi rok tam s ní bydlí muž. Tento dům není pro něj trvalým ani přechodným bydlištěm. Má po určité době tohoto bydlení nárok na část z mého majetku (domu) nebo majetku mé matky, pokud by se matce něco stalo nebo by ho případně chtěla vystěhovat? Nebo nevznikne mu nějaké jiné právo na majetkové vyrovnání apod.? Děkuji, Ivana.


ODPOVĚĎ:
Pokud se obáváte, že by mu mohlo vzniknout právo obdobné věcnému břemeni, tak to je vyloučeno. Podmínky pro vydržení věcného břemene na základě faktického užívání jsou 10 let trvání a současně dobrá víra, že mu to právo po právu náleží. To v současné době rozhodně není splněno, protože se domnívám, že všechny strany mají za to, že jeho právo je odvozeno od práva Vaší matky. Pokud se týká případu posmrtného vypořádání (dědictví), v případě že zůstavitel nezanechá závěť a má děti, dědí se v první dědické skupině. Do ní patří pouze děti a manžel zůstavitele.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.