Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Po úmrtí tety o kterou jsem se starala nastal problém v dědictví. Pod tlakem sestry, citovém vydírání napsala teta jinou závět, kde dědí ona (ale v závěti je škrtáno). Mohu se soudní cestou dovolat práva? Je to 1,5 roku od úmrtí. Děkuji, Alča


ODPOVĚĎ:
Jde z procesního hlediska o usnesení a proti tomu je možné podat odvolání, ale existují k tomu zákonné lhůty (obvykle 15 dnů od doručení). Ovšem, pokud máte nové důkazy o tom, že závěť byla napsána pod tlakem, můžete podat žalobu na obnovu řízení. Avšak Vaše důkazy musí být takové, které jste bez své viny nemohla použít v původním řízení. V opačném případě soud Vaši žalobu zamítne.

Obecně je možné v závěti škrtat. Soud škrtnutý text bude považovat jako by nebyl napsaný. Pokud je podezření na neoprávněné zásahy do textu závěti někým jiným, musí se na to upozornit již v průběhu řízení. Poté, jen, pokud jste o tom v průběhu řízení nevěděla.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.