Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Koupili jsme přes RK byt v osobním vlastnictví. Veškeré právní úkony byly provedeny přes právníka realitní kanceláře. Po provedení vkladu do katastru nemovitostí jsme se dověděli následující skutečnosti:  Byt patřil staré paní XY, jejíž syn jí přemluvil, aby mu podepsala plnou moc na prodej tohoto bytu. Tento byt následně její syn  prodal (bez účasti realitní kanceláře) za 40.000,- jednomu překupníkovi a lichváři rómského původu, u kterého měl dluh právě v této výši. Tento lichvář jej obratem (asi po měsíci) prodal nám, za cenu 900.000,-. Byl proveden vklad do katastru.

V současné době však bylo podáno trestní oznámení na policii dcerou paní XY, kde se šetří, zda bylo provedeno vše v mezích zákona. Přístup k smlouvám ani plné moci nemám. Za jakých podmínek může dojít k tomu, že vklad do katastru bude prohlášen za neplatný a v tom případě nebudeme vlastníky ani bytu a nedostaneme zpět ani peníze? Děkuji velmi za odpověď. Marek

ODPOVĚĎ:
V tomto případě se jedná o velmi složitou situaci. Bude-li prokázáno, že původní majitelka udělila plnou moc pod nátlakem nebo v tísni, bude plná moc neplatná a v souvislosti s tím i navazující úkony jejího syna. Byt Vám s největší pravděpodobností (tedy pokud neexistuje nějaká další skutečnost, jíž jste neuvedl v dotazu) odebrán nebude.

Problém by vznikl ale především realitní kanceláři, se kterou jste jednali a která s velkou pravděpodobností nejednala s vlastníkem (pochopila-li jsme správně, že romský překupník nebyl uveden v katastru jako vlastník) a porušila zákon, pokud si neověřila vlastnictví nemovitosti. Situace zůstane v rovině odpovědnosti syna původní majitelky. příp. odpovědnosti onoho překupníka, a vy jste i pro případ soudního sporu, jehož byste se měli účastit, chráněni dobrou vírou v řádné nabytí nemovitosti (nebude-li prokázán opak a Vaše vědomí o celém skutkovém stavu před nabytím nemovitosti).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.